Externe

Merkel și Renzi au convenit că Africa e principala problemă în criza migrației

În urma discuției cei doi lideri au constatat că au aceeași abordare cu privire la modul de a o gestiona și că amândoi se opun ridicării de obstacole în calea migranților, în schimb nu s-au înțeles asupra finanțării inițiativelor ce privesc această criză, consemnează agențiile DPA și Reuters.

Cei doi lideri au admis riscul reafirmării naționalismului în Europa ca reacție la valul de migranți extracomunitari și consideră că, pentru a evita această evoluție, soluția este o poziție comună a țărilor UE în chestiunea migrației, amândoi susținând ideea împărțirii migranților între statele UE.

Ei au mai căzut de acord că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta statele africane, dinspre acestea venind în prezent cei mai mulți migranți. De la începutul acestui an, au debarcat pe coastele Italiei circa 29.000 de migranți africani, cu 1.000 mai mulți față de perioada similară a anului trecut, iar acest val de sosiri continuă să se intensifice.

Guvernul de la Roma a prezentat luna trecută o inițiativă prin care UE să ofere stimulente financiare statelor africane, în speranța că astfel locuitorii acestora ar putea fi încurajați să nu mai plece către Europa. Inițiativa a fost discutată și la această întâlnire, dar Markel nu a fost de acord cu propunerea lui Renzi ca proiectele pentru Africa să fie finanțate prin eurobonduri.

Conform evaluării Angelei Merkel, ar fi nevoie de circa un miliard de euro pentru a ajuta țările africane să oprească exodul populației lor către Europa, cancelarul german menționând în special Nigerul, stat aflat pe ruta folosită de majoritatea migranților africani ce traversează Libia și Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. Dar dacă ‘ne concentrăm pe bugetul european, vom găsi (bani)’, a apreciat șefa guvernului de la Berlin.

În replică, Renzi a spus că nu-l interesează de unde vin acești bani atât timp cât se găsește o soluție pentru a opri valul migrator, care a subminat unitatea europeană și a alimentat ascensiunea partidelor de extremă dreapta. ‘Ce mă interesează sunt rezultatele. Cu sau fără eurobonduri, important este să alocăm resurse pentru a ajuta Africa, ceea ce nu se întâmplă acum’, a indicat șeful executivului de la Roma.

Renzi și-a reafirmat opoziția față de intenția Austriei de a ridica un gard la granița cu Italia — în trecătoarea Brenner din Munții Alpi — pentru a preveni pătrunderea migranților către statele mai bogate din nordul Europei, opinie împărtășită și de Merkel.

Ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, a declarat luna trecută la Roma că milioane de migranți ar putea traversa anul acesta Mediterana, argument prin care a justificat planul de protecție elaborat de guvernul de la Viena. Însă guvernul italian estimează că acest număr va fi mult mai mic.

Dar o altă controversă pe tema migrației între Italia și Austria a apărut după un interviu acordat joi cotidianului La Repubblica de liderul extremei drepte austriece, Norbert Hofer — ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale—, care i-a comparat pe Merkel și pe Renzi cu doi traficanți care aduc migranți pe Mediterana, el afirmând că politica ușilor deschise practicată de Germania și Italia nu face decât să încurajeze valul migrator.

‘Este o remarcă rușinoasă la care mulți oameni respectabili din Austria ar trebui să reflecteze’, a replicat premierul Renzi, făcând aluzie la șansele lui Hofer în scrutinul prezidențial austriac.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *