Actualitate

Meteorologii nu conving autoritățile locale cu previziunile lor: „Nu vom avea inundații!”

Îngrijorările șefilor de raion sunt alimentate și de creșterile zilnice vizibile ale nivelului apei în râul Prut, dar și de faptul că în 2010, la fel ca în acest an, meteorologii au spus că nu există niciun risc de inundații. „Până în prezent, situația e sub control și nu este niciun pericol. Dacă în 2010 am stat liniștiți că totul va fi bine și nu ne-am pregătit atât de mult pentru o eventuală revărsare a râului Prut, acum, monitorizând creșterea nivelului apei, cu câte 20-25 cm în fiecare zi, am făcut niște calcule și apar îngrijorările”, a spus Andrei Malaşevschi, președintele raionului Cantemir.

„Să ne rugăm la Dumnezeu să nu fie revărsări”

Totodată, conform calculelor, pericolul poate apărea chiar în trei săptămâni. De asemenea, președintele raionului Cantemir a adus aminte și de digul de la Gotești, unde au fost construiți 400 metri, după ruptura din 2010, și care are un nivel cu 70-80 cm mai jos decât digul actual. „Totuși, cel mai îngrijorător este faptul că, la trei ani de zile după inundațiile din 2010, agricultorii au început să prelucreze terenurile și chiar au plantat pământul, unde s-a revărsat Prutul. Însă noi nu le putem da asigurări că n-o să-și piardă din nou culturile. De aceea am ridicat problema digului, care, însă, din păcate, va fi terminat în a doua jumătate a anului, pentru că acum nu sunt finanțe”, a precizat Andrei Malașevschi.

În orice caz, autoritățile locale de la Cantemir sunt de părere că nu există pericolul de a fi inundate casele. „Ne-am protejat, avem și diguri construite pentru protecția caselor, riscul fiind doar inundația terenurilor agricole. Totuși, să ne rugăm la Dumnezeu și la mama-natură să nu fie revărsări”, a punctat președintele de raion.

Să nu fie ca în 2010

De aceeași părere este și Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova, care susține că, deși autoritățile centrale spun că nu există temei pentru îngrijorări, niciodată nu se știe ce va face mama-natură. „Noi trebuie să fim pregătiți. Nivelul apei din Prut crește de la zi la zi și, mai exact, s-a ridicat cu mult de când a început desprimăvărarea, de la 4 martie”, susține Efrosinia Grețu.

Conform spuselor președintei de raion, dacă în 2010, pe teritoriul raionului Leova nu au existat jertfe omenești sau pagube materiale, nu înseamnă că în acest an ar trebui să dispară frica de inundații. „Acum trei ani, noi era să fim al doilea Cotul Morii”, a menționat Grețu. Mai mult, președinta a relatat că cel mai mare pericol este în satul Tochile-Răducani, unde este o cotitură a râului Prut, iar viteza apei este mare. „Din an în an s-au spălat malurile și apa s-a extins până la cinci metri de la digul de protecție. Casele sunt la mai puțin de o sută de metri de la dig și se află chiar mai jos de nivelul apei. 240 de oameni locuiesc în zona asta periculoasă”, a spus Efrosinia Grețu.

„Nu va fi nimic groaznic”

De cealaltă parte, solicitat de TIMPUL, Alexandru Coronovschi, șeful adjunct al Direcției managementul resurselor de apă din cadrul Agenției „Apele Moldovei”, a confirmat încă o dată că, potrivit informațiilor Serviciului Hidrometeorologic, nu există niciun pericol, nici în lunca râului Nistru, nici în lunca râului Prut. „Întotdeauna, odată cu desprimăvărarea, nivelul apei variază și, ori crește, ori descrește. Aceasta nu înseamnă că există un pericol”, a spus Alexandru Coronovschi.

Nina Bălan, specialist principal al Direcției hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a precizat că, în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Costeşti-Stânca până la 96 metri cubi pe secundă în râul Prut, în intervalul 25 martie – 10 aprilie se prevede creşterea nivelului apei faţă de nivelul din 25 martie pe sectorul or. Costeşti – or. Ungheni și s. Brânza – gura de vărsare – cu 0,5-1 m; pe sectorul or. Ungheni – s. Brânza cu 1,5-2,0 m. Apa se va scurge în limitele albiei minore. „Respectiv, nu este niciun motiv de alarmă și nu va fi nimic groaznic”, a spus în încheiere Nina Bălan.

Totodată, președintele raionului Cantemir a relatat că o soluție pentru evitarea eventualelor inundații, pe termen lung, ce-i drept, ar fi crearea zonelor umede dirijate, unde vor fi niște ocluzii și de unde vor putea fi dirijate toate pericolele de inundații. „Am fi putut folosi aceste zone pentru o eventuală revărsare a Prutului ca să păstrăm digurile”, a spus Malașevschi.

Inundaţiile din 2010 au afectat 13 mii de oameni din 85 de localităţi din lunca râurilor Prut şi Nistru. 3100 de persoane au fost evacuate – 2300 din raionul Hânceşti şi 800 din raionul Cantemir. Au fost compromise mii de hectare de culturi agricole, livezi şi păşuni. Au fost deteriorate șapte baraje şi aproape 200 kilometri de drumuri. Potrivit datelor oficiale, pagubele materiale provocate au fost estimate la peste 41 milioane de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *