Ultima oră

Mexicul îşi deschide piaţa petrolieră şi invită companiile româneşti

Preşedintele mexican a semnat, pe data de 11 august, un pachet de legi privind reforma energetică, ce prevede accesul nediscriminatoriu de acum înainte al companiilor private, fie din Mexic, fie din afara graniţelor, la rezervele de petrol ale ţării.

Statul mexican are rezerve dovedite de peste 10 miliarde de barili de petrol şi este al şaptelea mare producător mondial.

‘Adoptarea acestei legi a determinat agenţia de evaluare financiară Moody´s să ridice cu un grad ratingul Mexicului, de la Baaa1 la A3, spunând totodată că acest lucru va aduce un punct procentual în plus la PIB-ul ţării până în 2018’, se mai arată în comunicat.

‘Pentru companiile româneşti, acest lucru înseamnă accesul la rezerve nedescoperite de petrol care s-ar putea ridica la 113 miliarde de barili, inclusiv 26,6 miliarde de barili în apele adânci ale Golfului Mexic. Aceste rezerve valorează 11 trilioane de dolari americani’, spune ambasadorul Mexicului în România, Augustin Gutierrez Canet, citat în comunicat.

Totodată, Mexicul are şi rezerve neexploatate de gaze de şist, estimate la 2,2 trilioane de dolari.

‘Astfel, având în vedere legăturile de business dintre Mexic şi România, reforma energetică reprezintă o mare oportunitate pentru companiile româneşti să aibă acces la una dintre cele mai importante industrii mexicane, care a înregistrat o producţie de 135 de milioane de tone de ţiţei brut şi peste 3 milioane de terajouli de gaze naturale în 2010’, se adaugă în comunicat.

Companiile care vor dori să participe la explorarea şi extracţia de hidrocarburi vor semna cu statul mexican fie contracte de concesiune, fie de împărţire a producţie, contracte care vor fi atribuite prin licitaţie de Comisia Naţională a Hidrocarburilor (CNH).

În fiecare lună, CNH va publica lista cu licenţele care sunt în vigoare, precum şi termenele şi condiţiile pentru investitori, în conformitate cu legea hidrocarburilor.

Legea respectivă prevede că, în cazul în care suprafaţa perimetrului aparţine unui proprietar, compania trebuie să încheie o înţelegere cu acesta şi să-i plătească între 0,5% şi 2% din veniturile obţinute de pe terenul respectiv în cazul extracţiei de petrol sau gaze naturale şi între 0,5% şi 3% dacă este vorba de producţia de gaze de şist.

Comunicatul ambasadei mai revelă faptul că autorităţile s-au angajat să liberalizeze piaţa carburanţilor, iar, din 2018, preţul acestora va fi format de piaţă şi nu va mai fi stabilit de Guvern.

De asemenea, reforma energetică prevede crearea unui Fond Petrolier în cadrul Băncii Mexicului, unde vor merge toate veniturile din acest sector. Banii colectaţi aici vor contribui la finanţarea proiectelor de infrastructură, precizează comunicatul.

economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *