Economie

Mica agricultură ecologică – o soluție pentru deșeurile casnice

Una din manifestările agriculturii ecologice este utilizarea fertilizanților și îngrășămintelor minerale (chimice) în măsuri tot mai mici și utilizarea pe larg a deșeurilor animaliere, a resturilor plantelor agricole și celor biodegradabile.

Acest termen și această tehnologie nu trebuie să sperie, trebuie să ne pregătim începând cu grădina de lângă casă. Terenurile de pe lângă casă, din intravilan sunt suficiente pentru „mica agricultură ecologică”, care poate fi o sursă stabilă pentru familii cu produse agricole de calitate. Tot ea ar fi o bună școală pentru „agricultura mare”, din extravilan.

Nu voi spune nimic nou, dacă voi aminti, că în urma reformei agrare nereușite fermele de bovine, porcine, ovine și a. în mare parte s-au mutat în sate umplându-le cu deșeuri animaliere până la refuz.

Această situație solicită eforturi majore pentru a menține localitățile noastre într-o stare salubră și acceptabilă din punct de vedere sanitar. Gestionarea incorectă a acestor deșeuri ne face să pierdem dublu: și economic, dar și ecologic.

Mica agricultură ecologică

Soluția vine din partea „micii agriculturi ecologice”, care propune un sistem eficient de reducere și reciclare a deșeurilor menajere organice în condițiile casnice și în gospodăriile țărănești prin compostare.

Cea mai eficientă modalitate de a reduce cantitatea de deșeuri biodegradabile, ce încă se depozitează în gropi de gunoi, este compostarea domestică. Compostarea este cea mai bună opțiune întrucât elimină generarea deșeurilor și nevoia de a le depozita. Totodată acest lucru este în conformitate cu principiul european al eliminării deșeurilor cât mai aproape de locul de producere – grădină, curte etc. Statisticile și experiența unor țări dezvoltate arată că este posibilă separarea și compostarea a peste 90 % din cantitatea totală de deșeuri organice, demonstrând astfel eficiența ridicată a acestei metode. Iată unde este sursa de îngrășăminte.

În localitățile rurale ale republicii, unde avem circa 400 mii de gospodării, mai mult de jumătate din cantitatea de deșeuri menajere generată de acestea este formată din resturi alimentare, vegetale și resturi de grădină. Aceasta este, de fapt, fracția organică din deșeuri. Resturile alimentare și de la curățirea copacilor (vegetației, în general) constituie până la 60% din deșeurile menajere din zonele suburbane și din localitățile rurale. În gospodării, mai mult de 50% din deșeuri sunt organice.

Această fracție a deșeurilor menajere este cea mai mare și foarte des ea ajunge în depozitele de deșeuri, la gropile de gunoi sau este arsă, cauzând o poluare importantă mediului. Ca alternativă, putem transforma această materie organică în compost, un bun îngrășământ pentru sol și culturile vegetale de pe terenurile de lîngă casă.

Prin practicarea compostării în gospodărie vom învăța ce este „mica agricultură ecologică”, vom găsi o soluție la problema deșeurilor, în special la cea a materiei organice, vom reduce cantitatea de deșeuri la sursă și implicit vom reduce nevoia de colectare, transport și tratare a deșeurilor, diminuând astfel costurile gestiunii. Să ne învățăm să practicăm compostarea.

Și totuși, ce este compostul?

Compostul, ca rezultat final al procesului de descompunere organică, este un material stabil și igienic, similar cu humusul din pădure, care poate fi folosit ca îngrășământ natural, evitând astfel necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice. El este adăugat pe sol pentru a îmbunătăți proprietățile acestuia din urmă.

Adăugarea de compost pe sol este considerată ca fiind un mod natural de a‐i crește fertilitatea. Compostarea poate avea loc în interiorul unei grămezi mari de deșeuri organice, dar în general este mai practic să folosim o cutie de compost sau o groapă special amenajată (www.inseco.gov.md).

Astfel, laboratorul agriculturii ecologice îl putem avea chiar alături de noi, în grădina și livada casei.

Tot aici la acest subiect, vreau să amintesc sătenilor noștri că legislația națională de mediu interzice arderea deșeurilor de orice proveniență.

Inspectoratul Ecologic de Stat vine cu îndemnul:

Să fim înțelepți, să salvăm și natura și să ne asigurăm și bunăstarea cu produse ecologice.

Vitalie CURARARI,
Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *