Externe

Migrația în Marea Britanie, la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

Numărul persoanelor care au venit în Marea Britanie anul trecut a fost mai mare decât al celor care au plecat din această țară cu 318.000 de persoane, reprezentând cel mai mare aflux înregistrat în decurs de 12 luni din iunie 2005 încoace și totodată cel mai mare aflux înregistrat într-un an calendaristic cel puțin din 1970 și pana în prezent, a anunțat Oficiul britanic de statistica (ONS) joi, la Londra, citat de Bloomberg în pagina electronică.

Este vorba despre o "creștere semnificativă" în comparație cu nivelul migrației nete din 2013, de 209.000 persoane, a apreciat ONS. Aceste date au fost publicate în timp ce premierul David Cameron se pregătea saă angajeze noi legi – în primul sau discurs (Queen’s Speech) din Parlament de după câștigarea alegerilor de la începutul lunii – privind pedepsirea muncii ilegale, accelerarea deportărilor și monitorizării infractorilor străini.

"O țară puternică nu este o țara care ridică podul, ci o țara care controlează imigrația", a spus Cameron, potrivit biroului său. „Imigrația necontrolată ne poate afecta piața muncii și conduce la scăderea salariilor. Asta înseamnă că prea multe persoane intră în Regatul Unit legal, dar rămân ilegal" în țară.

În contextul în care Marea Britanie nu poate să limiteze libera circulație a muncitorilor provenind din statele membre ale Uniunii Europene (UE), imigrația a fost o temă majoră a campaniei în vederea alegerile generale de la 7 mai, după ce Cameron a eșuat să reducă afluxul net sub 100.000 de persoane pe an, un nivel înregistrat în 1997.

Partidul Conservator afirmă acum ca această țintă rămâne o "ambiție corectă". Cea mai mare pondere în creșterea migrației înregistrate anul trecut o au imigranții aflați în căutarea unui loc de muncă, inclusiv din Romania și Bulgaria, după expirarea perioadei temporare de restricție impusă celor state UE la 1 ianuarie 2014.

Un număr-record de 641.000 de persoane a venit în Marea Britanie în 2014, potrivit ONS. Numărul cetățenilor UE care nu sunt britanici a crescut de la 67.000 la 268.000, iar cel al imigrantilor provenind din țări care nu fac parte din UE a crescut de la 42.000 la 290.000. Afluxul imigrantilor din alte state europene face obiectul unor negocieri cu lideri UE, în contextul în care Londra încearcă să renegocieze prevederile tratatelor europene înaintea unui referendum privind retragerea țării din UE – pe care Cameron a promis că-l va organiza până la sfârșitul lui 2017.

Sursă: wall-street.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *