Internațional

Mihailo Podoliak: Podul şi Crimeea sunt începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei” / Locuitorii s-au grăbit spre benzinării

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a sugerat că Ucraina ar fi fost implicată în explozia cisternei cu combustibil pe podul Kerci din Crimeea, sâmbătă dimineaţa. El a declarat că ”podul, Crimeea sunt începutul”, iar ”tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”. De asemenea, locuitorii din zonă s-au grăbit spre benzinării, din teama unei potenţiale penurii de combustibil, relatează The Guardian.

”Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”, a scris el pe contul de Twitter, remarcă interpretată de The Guardian ca sugerând implicarea Ucrainei în incident.

Explozia, despre care martorii au spus că a putut fi auzită de la kilometri distanţă, a avut loc sâmbătă înainte de ora 6 dimineaţa, în timp ce un tren traversa podul.

Carosabilul părea să fi fost distrus, fără niciun semn evident al unui atac cu rachete în primele imagini care au apărut online.

Imaginile video distribuite pe canalul Telegram păreau să arate un vagon cisternă în centrul exploziei, dar nu era clar dacă acesta a explodat sau a fost ţinta unei explozii.

Imediat după explozie, locuitorii din Crimeea s-au grăbit să ajungă la benzinării, fiind îngrijoraţi de o potenţială penurie de combustibil. Ca şi în atacurile anterioare din Crimeea, sursele oficiale ruse au fost vagi cu privire la cauza exploziei.

”Conform datelor preliminare, o cisternă de combustibil a luat foc pe dintre secţiunile podului din Crimeea”, a declarat Oleg Kriuchkov, consilier al şefului ocupaţiei ruse din Crimeea. Un alt oficial numit de Moscova a spus: ”O cisternă cu combustibil arde pe una dintre secţiunile podului… Este prea devreme să vorbim despre motive şi consecinţe. Se lucrează la stingerea incendiului”.

Cu toate acestea, videoclipurile păreau să arate incendii care ardeau puternic în mai multe vagoane din tren, trenul fiind staţionat pe pod. Pretinsele videoclipuri din momentul exploziei păreau să sugereze, de asemenea, un atac deliberat cu explozibili puternici.

”Ar fi nevoie mai întâi de o mulţime de «explozivi» şi de un design bun pentru demolare. Ca genişti, planificăm astfel de lucruri tot timpul. Cel mai greu este să arunci în aer poduri din beton armat, ca acesta. Cantitatea de explozibil necesară ar fi mai mare decât ar putea transporta câţiva membri ai SF. Câteva camioane, sau rachete/bombe ar rezolva problema, dacă ar fi îndreptate către punctele potrivite ale ariei podului. În orice caz, acest episod le creează ruşilor o problemă semnificativă. Nu opreşte aprovizionarea Crimeei (există bărci şi ruta prin Melitopol), dar face ca deţinerea Melitopolului să fie şi mai importantă pentru ei”, a declarat analistul australian şi general în retragere Mick Ryan.

Incendiul a avut loc la câteva ore după ce exploziil s-au produs în oraşul Harkiv, din estul Ucrainei, sâmbătă dimineaţă. Pe cer au apărut coloane uriaşe de fum şi au fost declanşate alte explozii secundare. Primarul din Harkiv, Ihor Terekhov, a declarat pe Telegram că exploziile de dimineaţă au fost rezultatul atacurilor cu rachete în centrul oraşului. El a spus că exploziile au declanşat incendii la una dintre instituţiile medicale ale oraşului şi într-o clădire nerezidenţială, dar nu au fost raportate imediat victime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *