Opinii și Editoriale

Miliardarii ruși și-au mutat averile pe numele copiilor, chiar înainte de începerea războiului din Ucraina

Un raport al FinCEN (Biroul de combatere a infracțiunilor financiare din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA) arată că, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie 2022, oligarhii ruși au transferat active financiare către copii, familie sau parteneri de afaceri pentru a evita sancțiunile.

Analizele financiare din raport arată că acești oligarhi au încercat să-și ascundă bunurile, proprietățile și activitățile financiare înainte de invazie.

FinCEN atrage atenția asupra faptului că unii dintre aceste transferuri de proprietate au avut loc chiar înainte ca SUA, UE, Regatul Unit și alții să impună sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.

Oligarhii au crezut că vor putea să scape de sancțiuni

Potrivit raportului, instituțiile financiare au indicat că transferul dreptului de proprietate îi poate ajuta pe oligarhi să evite sancțiunile sau confiscarea bunurilor lor de către autorități. Unii oligarhi au trimis fonduri mari copiilor lor. În special, celor care studiază în SUA. Aceste transferuri au finanțat achiziții mari din SUA, de obicei imobiliare și bunuri de lux.

Într-o încercare de a evita potențialele sancțiuni, un oligarh rus a transferat dreptul de proprietate asupra mai multor companii către asociații săi de afaceri înainte sau în timpul invaziei, conform înregistrărilor publice.

„Pe 24 februarie 2022, ziua invaziei militare, una dintre corporațiile cipriote ale oligarhului rus a fost transferată unui partener de afaceri. Oligarhul a făcut, de asemenea, transferuri suspecte despre care se crede că reprezintă o posibilă mișcare sau transfer de active pe care le controlează, cum ar fi artă, avioane, iahturi și alte proprietăți. Fosta soție și câțiva dintre asociații săi au făcut în numele lui  unele dintre aceste transferuri. În martie și aprilie 2022, oligarhul a transferat copiilor săi dreptul de proprietate asupra unui număr important de trusturi și afaceri”, se arată în raport.

Raportul FinCEN nu nominalizează oligarhii ruși sau sumele pe care le-au transferat pentru a evita sancțiunile, înainte de război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *