ActualitateEconomie

miliardarul Rinat Ahmetov face investiții masive în țara noastră

Parcul fotovoltaic Glodeni II din județul Mureș, dezvoltat de grupul ucrainean DTEK prin subsidiara sa DRI, cu sediul la Amsterdam, Olanda, așteaptă aprobarea finală de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Proiectul este programat să devină operațional în 2025, potrivit Economica.net. Noul proiect, denumit Glodeni II, are o capacitate de 60 MWp și este amplasat lângă parcul fotovoltaic Glodeni I, de 53 MW, deja operațional în aceeași zonă. Ambele parcuri aparțin DRI, divizia de energie regenerabilă a grupului ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk. Glodeni II va fi funcțional în vara lui 2025 și va genera aproximativ 86,4 GWh de electricitate anual, suficient pentru a alimenta circa 22.400 de locuințe, contribuind totodată la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an, conform estimărilor companiei. Proiectul a fost adus la stadiul de „ready-to-build” de compania locală Finas Group, fiind ulterior preluat de DRI. Pe lângă aceste parcuri, portofoliul din România al companiei controlate de Rinat Ahmetov include și un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași (primul construit în ultimul deceniu), precum și un parc fotovoltaic de 126 MW achiziționat recent în Văcărești, județul Dâmbovița, a cărui construcție va începe până la sfârșitul anului.

„Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară”, au declarat cei de la DRI. Conform Forbes, în aprilie 2023, Rinat Ahmetov ocupa poziția 445 în topul celor mai bogați oameni din lume, având o avere estimată la 5,7 miliarde de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Uăi “ziaristo” dacă tot copii articole pe nemestecate din presa românească măcar adaptează-le titlul. Ce kkt a investit Ahmetov în respublika pobedist-bolșevikă molotova???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *