Criza

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza invaziei rușilor

Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial din cadrul ONU a avertizat că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot fi livrate țărilor care au nevoie de ele din acuza invaziei militare a rușilor, scrie The Guardian.

Avertismentul oficialului vine în condițiile în care securitatea alimentară a unui număr mare de țări, mai ales din Africa, ar putea fi afectată serios de războiul din Ucraina și de faptul că exporturile de cereale au fost blocate.

Martin Frick a spus că în jur de 4,5 milioane de tone de grâu stau blocate în containere în porturile ucrainene, din cauza faptului că rutele comerciale au fost blocate de agresiunea militară rusească.

Aceste cereale nu pot folosite în aceste momente. Pur și simplu sunt blocate acolo”, a declarat Frick.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu ai lumii și un important exportator de porumb. În jur de 30 de milioane de tone de porumb și 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în Ucraina în 2020, conform ONU.

Multe țări din Africa de Nord, de exemplu, sunt dependente pentru securitatea lor alimentară de grâul ieftin din Ucraina.

În ciuda abundenței de grâne din Ucraina, Programul Alimentar Mondial spune că de la începutul invaziei rusești a trebuit să furnizeze sprijin alimentar pentru 2,5 milioane de ucraineni, majoritatea în țară, dar și pentru mai multe sute de mii din Republica Moldova.

„Alimentele trebuie să ajungă la cei din Ucraina care sunt blocați și care au nevoie. În același timp, însă, este nevoie și de furnizarea de alimente și pentru alte părți ale lumii, pentru a evita o criză alimentară globală”, a mai spus Frick.

Accesul la porturile ucrainene și pentru intrarea dar și pentru ieșirea de bunuri este blocată, iar rezervele de hrană sunt folosite ca armă în acest conflict – „Foamea nu trebuie să fie folosită nici ca armă militară, nici ca armă economică”, a mai adăugat oficialul german.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *