Ministerele lui Ghimpu, împărțite de Filat și Plahotniuc
Deputatul fracţiunii PCRM, Alexandr Petkov, scrie pe o reţea de socializare că toate discuţiile parlamentare pe marginea proiectului lui Plahotniuc privind modificarea sistemului electoral din Moldova, are la bază negocierile de culise pe marginea partajării ministerelor, care au fost ocupate pînă în prezent de exponenţii Partidului Liberal.
„Secretul negocierilor dintre Plahotniuc şi Filat, care s-au întins pe toată ziua, este foarte simplu. A început partajarea ministerelor pe care le-a controlat Ghimpu. În privinţa ministerului Apărării aceştia s-au înţeles că îi revine lui Filat. Problema cea mare este ministerul Transportului, la care pretinde Filat, însă cei şapte liberali (deja fără Ghimpu) nu sînt de acord să-l cedeze. Aici este interesantă poziţia lui Anatol Şalaru, care a dat asigurări că rămîne cu Ghimpu”, scrie deputatul Petkov.
Deputatul mai scrie că cea mai gravă problemă în toată această situaţie este că „pe nimeni dintre ei nu interesează soarta ţării după implementarea sistemului electoral al lui Plahotniuc”.
Şedinţa Parlamentului din 19 aprilie durează mai bine de şapte ore. În cadrul şedinţei este expus la vot pentru lectură finală proiectul modificărilor Codului Electoral, prin care se propune modificarea sistemului electoral pentru alegerile parlamentare – 50 la sută din deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid şi 50 la sută – prin vot uninominal. Proiectul a fost elaborat de prim-vicepreşedintele PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc. În cadrul discuţiei pe marginea acestui proiect au fost cerute trei pauze. De asemenea, în Parlament a venit şi Prim-ministrul desemnat, Vladimir Filat, care a discutat timp de o oră cu Plahotniuc.
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a cerut Parlamentului să amîne votul pe acest proiect, deoarece documentul va diviza definitiv ţara, se renunţă la Transnistria, pentru că pune locuitorii din stînga Nistrului în aceeaşi situaţie cu moldovenii aflaţi peste hotare, lipsindu-i de dreptul de a participa în alegerile parlamentare. Voronin a anunţat că proiectul de lege se află deja la Consiliul Europei şi urmează să se întîlnească cu Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, pentru a discuta situaţia creată. De asemenea, fracţiunea PCRM a cerut oficialului european să facă uz de funcţia sa şi să transmită documentul pentru expertizare Comisiei de la Veneţia.
noi.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!