Internațional

Ministru german: A avea încredere în Vladimir Putin este ca și cum ai crede în „Moș Crăciun”

Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici că eforturile de a elibera milioane de tone de cereale ucrainene blocate de Rusia vor fi încununate de succes, chiar dacă ONU susține că s-au înregistrat progrese, informează Politico.

Luni, ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că a crede în asigurările lui Vladimir Putin este asemănător cu a crede în „Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște”.

„Nu cred că se vor obține prea multe rezultate, pentru că acordul se bazează pe cuvântul lui Putin pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care e scris”, a declarat Cem Ozdemir.

„Dacă mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște. Este la fel de serios și la fel de bazat pe adevăr”, a mai precizat Ozdemir.

Scepticismul lui Ozdemir vine în ciuda faptului că negociatorii din Turcia și ONU au anunțat săptămâna trecută, la Istanbul, un „acord de bază, tehnic” între părțile în conflict, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră. 

Zeci de națiuni înfometate din întreaga lume, care deja au mari probleme economice, se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina.

„Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, are speranțe în semnarea unui acord final, în condițiile în care Vladimir Putin urmează să se întâlnească marţi, în Iran, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan”.

Cele patru părți se vor întâlni din nou pentru a semna un acord scris la Istanbul săptămâna viitoare, potrivit unei surse care cunoaște rolul Turciei în negocieri.

„Trebuie să ajungem la o înțelegere de data asta”, a declarat sursa pentru Politico. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că următoarea rundă de negocieri nu a fost încă anunțată, dar a adăugat că Antonio Guterres este gata să participe „dacă este nevoie”.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *