Economie

Ministrul austriac de externe: Europa nu trebuie să cedeze în fața “încercărilor de șantaj” ale Rusiei în privința gazului

Președintele rus Vladimir Putin încearcă să șantajeze Europa cu livrările de gaze, dar acest lucru nu ar trebui tolerat. Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat acest lucru într-un interviu acordat Ö1-Mittagsjournal la 17 septembrie.

Potrivit acestuia, Austria este pregătită pentru orice, mai ales în fața iminentei penurii de aprovizionare cu gaz din timpul iernii. El a adăugat că dependența țării de gazul rusesc a fost redusă de la 80% la 50%.

Schallenberg a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut recent o “legătură clară” între livrările de gaze rusești și sancțiuni.

“Aceasta este o încercare de șantaj. Odată ce cedezi șantajistului, el va încerca din nou”, a declarat ministrul.

Context:

După invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și au început să respingă în masă petrolul și gazele rusești și să caute alternative.

La 5 august, Comisia Europeană a aprobat un plan de economisire a gazelor de 15% pentru a economisi combustibil “pentru această iarnă și pentru a se pregăti pentru posibilele întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește în mod constant energia ca pe o armă”.

La 5 septembrie, Financial Times a relatat că Comisia Europeană a pregătit două opțiuni posibile pentru limitarea prețului gazelor din Rusia. Potrivit proiectului, se ia în considerare posibilitatea de a limita prețul pentru toate importurile din Rusia sau pentru anumite țări (în funcție de gradul lor de independență energetică).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *