UE / Nato

Ministrul belgian al Apărării, printre favoriții la șefia NATO

Cursa pentru postul de secretar general se va deschide anul viitor, dar lupta a început deja, potrivit EurActiv, care precizează că favorit este ministrul belgian al Apărării, Pieter De Crem (foto).

Barroso a fost întrebat despre şefia NATO, în contextul unor discuţii despre industria de apărare europeană şi summitul UE din decembrie.
“Aici nu este vorba despre viitorul meu, ci despre Comisia Europeană care a decis să contribuie la o acţiune extrem de importantă la nivel european. Aşa că orice legătură între această prezentare şi ce aş putea sau n-aş putea eu să fac în viitor este o simplă speculaţie”, a explicat Barroso.

Postul de conducere din fruntea NATO va rămâne vacant după iulie 2014, când se încheie mandatul de secretar general al NATO al lui Ander Fogh Rasmussen, fost premier danez.

Barroso nu a spus nimic despre planurile sale de după mai 2014, când vor avea loc alegeri europene şi un nou Parlament European va vota pentru un nou preşedinte al Comisiei Europene, care va fi un reprezentatnt al forţei politice ce va obţine cele mai multe voturi din partea electoratului.

Familiile politice europene nu au dezvăluit încă numele candidaţilor lor la alegerile europene. Numele lui Martin Schultz (social-democrat, din Germania), actualul preşedinte al PE, circulă ca fiind, probabil, contracandidatul socialist. Nu se ştie deocamdată care ar putea fi candidatul Partidului Popular European (PPE) din care face parte şi Barroso.

Alţi doi candidaţi puternici ar fi Franco Fratini, fost comisar şi ministru de Externe, mai întîi din partidul Forţa Italia al lui Berlusconi, acum independent. Singurul semn de întrebare în ceea ce-l priveşte este sprijinul politic de care s-a bucura.

Celălalt este Radosław Sikorski, actualul ministru polonez de Externe, din partea partidului de centru-dreapta Platforma Civică, al premierului Donald Tusk.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv că Sikorski ştie că nu are nicio şansă pentru jobul de la NATO şi ar putea fi, în schimb, candidat pentru a prelua funcţia deţinută de Catherine Ashton, şefa politicii externe europene, în noiembrie 2014.

Cronicaeuropean.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *