RăzboiUcraina

Ministrul britanic al Apărării: Trupele ucrainene s-au retras „foarte probabil” din orașul Soledar

Ministerul britanic al Apărării susține că este „foarte probabil” ca trupele ucrainene să se fi retras din orașul Soledar, aflat în conflict în estul țării.

În cea mai recentă actualizare a sa, ministerul afirmă că, la sfârșitul zilei de luni, 16 ianuarie, este foarte probabil ca forțele armate ucrainene să se fi retras din regiune, lăsând sub control forțele militare ruse și forțele proxy ale grupului de mercenari Wagner, potrivit G4media.

Raportul continuă afirmând că forțele ucrainene au stabilit probabil noi linii defensive spre vest.

Avansul Rusiei asupra Soledar a constat în principal din forțele Wagner și a fost o „operațiune de sprijin menită să permită eventuala învăluire a așezării mai mari de la Bahmut”, potrivit raportului.

Menționăm că de săptămâni întregi, trupele armate ucrainene și rusești se luptă pentru orașul minier de sare Soledar.

Săptămâna trecută, grupul de mercenari Wagner a revendicat miercuri, 11 ianuarie, preluarea sub control a oraşului Soledar, scena unor confruntări violente în ultimele zile în estul Ucrainei, un anunţ ce a fost imediat contestat de către Kiev.

”Unităţile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu al Soledar”, a declarat miercuri dimineaţă Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, citat de serviciul său de presă pe reţele de social media.

Armata ucraineană a dezminţit capturarea Soledar de către mercenarii Wagner, asigurând că oraşul Soledar ”a fost, este şi va întotdeauna ucrainean”. ”Nu este adevărat” că Prigojin se află în interiorul minelor de sare de la Soledar, a mai declarat armata ucraineană.

Apărătorii ucraineni continuă să reziste la Soledar, în regiunea Doneţk, a reiterat Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forţelor armate ucrainene, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean Suspilne, potrivit Unian.

”Ruşii spun că este sub controlul lor. Nu este adevărat. Aşteptaţi detalii în buletinul de informare al Statului Major General”, a declarat el.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că forţele armate ucrainene din oraşul Soledar, situat în estul ţării, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative trupelor ruseşti.

Zelenski a mulţumit celor două unităţi ucrainene din Soledar, despre care a spus că „îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului”, dar nu a oferit prea multe detalii.

„Vreau să menţionez în mod special paraşutiştii Brigăzii 77 aeropurtate, care, împreună cu luptătorii Brigăzii 46 aeromobile din Soledar, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului. Vă mulţumim, băieţi!”, a spus preşedintele ucrainean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *