Actualitate

Ministrul român al Energiei: România va produce mai mult gaz decât consumă. Republica Moldova, prioritatea României de export a gazelor naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat miercuri, după şedinţa de Guvern, că România va produce mai multe gaze decât consumă, luându-se în calcul exportul de gaze româneşti către ţările care vor avea cea mai mare nevoie.Virgil Popescu a spus că ăn lista statelor unde România îşi propune să exporte gaze naturale sunt „Bulgaria, Grecia, Ungaria, dar în primul rând Republica Moldova”.

„România va produce mai mult gaz decât consumă”, a spus ministrul, potrivit Adevărul.ro.

„Investiţiile sunt cheia către independenţa şi securitatea energetică a României. Care se vor face şi cu banii alocaţi din Fondul pentru Modernizare. Astăzi am adoptat această Ordonanţă de Urgenţă importantă care va permite gestionarea acestor fonduri. Aşa cum am anunţat la începutul lunii aprilie Comitetul de Investiţii a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiţii la CEO, Transelectrica, dar şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică. Şi vom lansa şi alte call -uri pentru proiecte de investiţii. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituţii publice pentru a mări absorbţia acestor fonduri şi pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii prin AFIR va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă şi biogaz”, a mai spus Virgil Popescu.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari prin care Romgaz a cumpărat participaţia companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep dă României posibilitatea de a deveni un furnizor de securitate energetică regională.

Ministrul estimează că, în total, cantitatea gazelor din perimetrul Neptun Deep depăşeşte 100 de miliarde de metri cubi.

„Practic, statul român, prin Romgaz, devine parte a acestui consorţiu, împreună cu cei de la OMV-Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, cel mai mare perimetru descoperit până acuma. Acolo putem vorbi de până la cel puţin 100 de miliarde de metri cubi, vorbim de o cantitate de gaze care practic dublează producţia României, care practic acoperă consumul şi dă posibilitate României să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Virgil Popescu, din Marea Neagră pot fi scoase până la 200 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Prioritate, prioritate la pomană maldaivanii sunt cei mai prioritari. Ăștia cu două mâini iau și pe urmă te înjunghie pe la spate.
    Ia vedeți băi politicienii lui peste din Romania ce gesturi clare și fără echivoc face prișidinta maldavanî, vedeți că jegoșii ăștia de politicieni moldoivani tot de la maskva caută să ia „lumină” și pe voi vă prostesc în față.
    Cred că ar trebui să rupeți odată pisica și gata.
    Și miargî fiicari pi drumul lui, dar maldaivanii fărî pomana di la români. Și aibî ei „statul” lor independent, multilateral sponsorizat dar nu de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *