Minţiţi că semnează pentru gaz ieftin, moldovenii îşi dau acordul pentru crearea unui nou imperiu sovietic
PSD-ul condus de Şelin strânge semnături de la oameni, minţindu-i că semnează pentru ieftinirea gazului şi energiei electrice. Neştiind ce semnează, crezându-i pe cuvânt pe cei care vin la porţile lor cu mapa în mâini, oamenii îşi lasă semnătura într-o listă deja formată fără să clipească, fiind siguri că cineva le va asculta doleanţele şi, odată şi odată, se vor bucura de gaz şi lumină ieftină. Despre modul cum se adună semnăturile pentru „referendum” ne-au povestit locuitorii din Delacău, Anenii Noi.
„Dacă semnez şi vin deseară să mă împuşte?”
„Cum adică, atunci când scumpesc gazul nu ne întreabă nimeni dacă vrem sau nu, dar când să-l ieftinească o să ne întrebe?”, se arată indignată Anastasia Tuchiluş din satul Delacău, raionul Anenii Noi. Deşi are 82 de ani, şi suntem obişnuiţi să spunem că bătrânii sunt indiferenţi şi pot fi duşi de nas uşor, în cazul bătrânei Anastasia nu este deloc aşa. Femeia ne povesteşte cu lux de amănunte cum a venit cineva la poarta ei cu nişte hârţoage şi l-a îndemnat pe soţul Constantin să scoată paşapoartele şi să semneze într-o listă, chipurile, pentru ieftinirea gazului. „Am ieşit eu până la poartă şi-i cer să văd pentru ce mă iscălesc, că cine ştie, voi semna şi până-n seară vine cineva şi mă împuşcă. Îmi dă ea o carte şi văd acolo scris Partidul Social Democrat şi poza unuia cu mustăţi. Am mai citit un text unde era scris cam aşa: pentru petrecerea referendumului cu referire la aderarea la o uniune asiatică”. Bătrâna spune că a rămas indignată pentru că nu i s-a explicat clar pentru ce i se cere semnătura şi pentru faptul că a fost minţită. „I-au cumpărat, cum altfel? Ştiu bine că nu a lăsat prăşitul din grădină ca să umble pe la porţi degeaba”.
O listă gata pregătită
O rudă a bătrânei se plânge că femeia cu semnăturile a fost şi pe la casa tatălui ei. „Eu trăiesc la Chişinău, dar recent am venit să-mi văd tatăl. Şi tocmai am avut ocazia să mă întâlnesc eu cu ea, că tata, om bătrân, n-ar mai fi citit să vadă ce e scris acolo. La fel mi-a zis şi mie – pentru gaz şi lumină mai ieftină. Când am întrebat de la ce partid sunt, am înţeles eu că ceva nu-i curat acolo”. Ambele familii nu au semnat nimic, însă se tem că numele lor au fost introduse în listă, cu datele paşaportului inventate. Aceasta pentru că oamenii, ieşind să stea de vorbă cu femeia care colecta semnăturile, au văzut că numele lor deja figura în listă, iar lor le rămânea doar să semneze.
„Ne vor şi nouă, ca la transnistreni”…
Am găsit-o şi pe „misterioasa” femeie care, după spusele oamenilor, minte pentru nişte interese. Am încercat să aflăm de la ea dacă e adevărat că le-a prezentat oamenilor un mesaj distorsionat, care să-i simplifice „munca”. Până a ajunge la ea, oamenii din sat ne-au povestit că Maria Iftodii strânge semnături în locul fiului ei, care face parte din partidul lui Şelin. Dna Iftodii a fost scumpă la vorbă, dar a recunoscut că le spune oamenilor că, dacă vor semna, le va ieftini gazul şi lumina. La întrebarea noastră cine anume va realiza aceste promisiuni, femeia n-a ştiut ce să ne răspundă. „Da, aşa le şi spun. Pentru că aşa e corect – ne vor da lumină şi gaz ieftin , aşa ca la transnistreni”. Femeia ne-a mai spus că ea nu lucrează singură şi că se adună semnături nu doar în satul Delacău. „Prin toate satele umblă, nu doar aici”. Înţelegând că a spus mai mult decât ar trebui, a refuzat să mai vorbească cu noi. A încuiat poarta şi a plecat fără să mai spună ceva.
Maria Iftodii
Primarul satului Delacău, Petru Tuchiluş, ştie ce vrea Maria Iftodii de la fiecare locuitor al satului atunci când le apare la poartă cu mapa în mâini, dar spune că nu are ce face. „Am auzit şi eu că le spune oamenilor despre gaz şi lumină ieftină, dar noi nu avem ce-i face. Cu ei nici n-are rost să discuţi, că sunt cam nervoşi. Le-am zis şi eu oamenilor să citească înainte de a semna ceva”.
Iurie Ciocan: Totul ţine de cultură
TIMPUL a solicitat părerea preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, referitor la acţiunile grupului de iniţiativă al PSD, înregistrat recent de instituţia pe care o conduce. Acesta însă spune că CEC a tipărit peste opt mii de liste numerotate, unde este clar specificat pentru ce cetăţeanul îşi lasă semnătura. Problema cea mai mare constă în faptul că oamenii nu au nici măcar cultura juridică elementară de a citi pe documentul pe care urmează să-şi lase semnătura. Ciocan a mai menţionat că listele cu numele celor care au semnat vor fi verificate minuţios, iar în cazul în care datele de pe actele de identitate nu vor fi corecte sau vor fi puşi să semneze şi minorii, materialele vor fi trimise Procuraturii. În rest, totul ţine de cultură…
Poliţia a căzut pe gânduri
Am încercat ă aflăm de la poliţistul de sector dacă ştie ceva despre promisiunile înşelătoare ale Mariei Iftodii. Dumitru Rudniţchi a declarat că nimeni din sat nu s-a adresat cu vreo plângere la poliţie ca să o denunţe pe femeia cu promisiuni deşarte. Acesta spune că, dacă vor exista plângeri, Maria Iftodii va fi pedepsită „conform legii în vigoare”, fără a concretiza ceva însă; ne-a spus că are nevoie de timp să se documenteze, pentru că l-am pus pe gânduri…
UEA, un imperiu sovietic cu alt nume
Realitatea nu ne permite, chiar dacă am vrea, să aderăm la o uniune cum este cea euroasiatică (UEA), astfel pornirile celor care îşi doresc acest lucru pot fi catalogate cel puţin „visătoare”. Un motiv, expus de politicienii de la Chişinău, este faptul că RM nu are hotare comune cu ţările membre ale acesteia. Analiştii politici au atras şi ei atenţia că economia RM va avea de suferit dacă va renunţa la parcursul de integrare europeană. Uniunea Eurasia este considerată ideea lui Vladimir Putin, aceasta fiind promovată pentru cel de-al treilea mandat planificat al său ca preşedinte al Rusiei. Dacă s-ar realiza, ar cuprinde un număr de state, care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică: Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. În ciuda asigurărilor lui Pu¬tin că, prin crearea UEA, Moscova nu urmăreşte refacerea URSS, marea ma¬joritate a experţilor occidentali, dar nu numai ei, au acuzat tendinţele ex¬pansioniste ale Moscovei, care ar dori să-şi securizeze dominaţia în fostul spaţiu sovietic pe care-l consideră zo¬nă exclusivă de influenţă. În fapt, continuă la unison mai mulţi co¬mentatori, UEA este un nume nou sub care se ascunde Imperiul Rus, ul¬timul imperiu de tip colonial.