Ultima oră

Mircea Dinescu și Mihai Cimpoi, primii protagoniști ai noului proiect al ICR Chișinău ‘Punți paralele’

Proiectul are scopul de a reuni personalități ale culturii românești de pe ambele maluri ale Prutului într-un dialog asupra domeniului culturii, artei, literaturii, dar și despre condiția omului de cultură, artistului în societatea modernă, potrivit directorului ICR ‘Mihai Eminescu’, Valeriu Matei. ‘Este un dialog deschis cu publicul și toate întrunirile sunt menite să contribuie la apropierea tuturor de cultura și literatura contemporană, de muzică, de teatru, de film’, a declarat el

Discuția i-a purtat pe cei doi oameni de cultură de la situația scriitorilor și a întregii societăți din perioada anilor 70-80 ai secolului trecut și până în prezent. Chiar dacă era vorba de un sistem autoritar, a fost un timp mai bun pentru poezie, a opinat Mircea Dinescu. ‘Era un timp mai bun pentru poezie pentru că nu exista altceva în afară de poezie’, potrivit poetului. În plus, vorbind despre anii de rezistență în timpul regimului condus de Nicolae Ceaușescu, el a criticat așa-numita ‘rezistență prin cultură’ promovată de unii dintre semenii săi. ‘Rezistența prin cultură era o formă subtilă a lașității’, consideră Dinescu.

Vorbind despre începutul anilor 90, Mircea Dinescu a criticat faptul că fosta conducere a României nu a știut să investească mai mult în Republica Moldova și s-a ocupat doar de podurile de flori.

În domeniul culturii, între cele două maluri ale Prutului au fost construite nu doar poduri de flori, dar și poduri mai rezistente, consideră Mihai Cimpoi. ‘Nu sunt chiar podurile ideale, dar sunt poduri bune în sensul că noi avem relații colegiale cu scriitorii și intelectualii de dincolo, publicăm acolo cărțile noastre, scriem despre ei aici, ei scriu despre noi acolo. Deci, avem o colaborare bună’, potrivit lui Mihai Cimpoi.

Vorbind despre condițiile scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, Mihai Cimpoi a opinat că acestea sunt asemănătoare

Proiectul ‘Punți paralele’ al ICR ‘Mihai Eminescu’ va continua cu alți reprezentanți ai lumii culturale, printre aceștia fiind și Horațiu Mălăele, Oana Pellea, dar și invitați surpriză.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *