Actualitate

Mircea Geoană (NATO): Aterizarea forțată a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria „pirateriei la nivel de stat”

Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni, că aterizarea forțată de săptămâna trecută a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria "pirateriei la nivel de stat", făcând apel totodată la eliberarea "imediată" a lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, transmite Agerpres.

"Consiliul Nord-Atlantic a condamnat în termeni foarte puternici și neechivoci aterizarea forțată a avionului Ryanair în Belarus săptămâna trecută. Această aterizare forțată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus, a pus în pericol viețile pasagerilor și a echipajului. Acest act este inacceptabil și violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviația civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor și drepturilor democratice fundamentale", a declarat Mircea Geoană, la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

El adăugat că NATO este în favoarea unei anchete internaționale în acest caz.

"Suntem, de asemenea, în măsură (…) să salutăm deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeană are la dispoziție instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancțiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Și de aceea suntem în favoarea unei anchete internaționale, care să aducă întreagă lumină și transparență în jurul acestui incident", a menționat adjunctul Secretarului General al NATO.

Mircea Goană a făcut apel la eliberarea "imediată" a lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, dar și a multor "prizonieri politici din Belarus".

"De asemenea, facem un apel către autoritățile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta pașnic pentru cauzele pe care cetățenii din Belarus le îmbrățișează. Este pentru poporul din Belarus să-și aleagă calea și drumul de urmat în viitor, iar toți aliații NATO susțin și susținem un Belarus suveran și independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, această condamnare este neechivocă, fermă", a declarat Geoană.

Un ziarist și blogger belarus plecat din țară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-șef al canalului de opoziție Nexta de pe Telegram, a fost arestat, la Minsk, după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autoritățile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă, în timp ce avionul se afla în spațiul aerian al Belarusului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.