Actualitate

Misiunea OSCE este intimidată de structurile de forță ale separatiștilor din enclava transnistreană aflată sub ocupația pro-rușilor

La 14 iulie 2022 în orașul Bender, în cadrul unei reuniuni de lucru a Comisiei Unificate de Control, au fost reluate discuțiile asupra situației în Zona de Securitate. Un nou raport săptămânal prezentat de Comandamentul Militar Întrunit a demonstrat menținerea posturilor instalate unilateral de Tiraspol începând cu 26 aprilie curent sub pretextul unui pretins pericol terorist.

 Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția privind caracterul ilegal și provocator al acțiunilor structurilor de forță transnistrene întreprinse fără decizia Comisiei Unificate de Control și a cerut retragerea necondiționată a posturilor din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

 Reprezentanții Misiunii OSCE în R. Moldova, care desfășoară atribuții de monitorizare a Zonei de Securitate, au sesizat Comisia despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene. Astfel, începând cu 11 iulie curent, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în R. Moldova sunt „însoțite” forțat de exponenți ai structurilor subordonate Tiraspolului. 

Mai mult, „însoțitorii” transnistreni i-au refuzat echipei de monitorizare accesul în localitatea Grigoriopol. Misiunea OSCE în R. Moldova a apreciat acțiunile structurilor de forță transnistrene drept încălcare gravă a principiului liberei circulații.

 În cadrul dezbaterilor, delegația Chișinăului a condamnat cu hotărâre acțiunile ilegale organizate premeditat de Tiraspol împotriva reprezentanților Misiunii OSCE în R. Moldova și a cerut încetarea imediată a oricăror manifestări de împiedicare a liberei circulații în Zona de Securitate.

 Amintim că Misiunea OSCE în R. Moldova activează în Zona de Securitate în conformitate cu Principiile de cooperare cu Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004, având mandatul de a acorda Comisiei suportul necesar pentru realizarea obiectivului Acordului din 21 iulie 1992 privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În cadrul ședinței, încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *