ActualitateEconomie

Misterul unei ‘anomalii cosmice’ cunoscute încă din anii ’60, pe punctul de a fi rezolvat

Se pare că oamenii de știință să fi rezolvat, în sfârșit, misterul de lungă durată de ce există un singur tip de galaxie în planul supergalactic. Acest plan, cunoscut sub numele de Superclusterul local de galaxii sau Superclusterul Virgo, este o întindere vastă care cuprinde numeroase roiuri și galaxii individuale. În timp ce majoritatea galaxiilor din Univers sunt fie eliptice, fie în formă de disc cu o structură spiralată, planul supergalactic este predominant plin de galaxii eliptice, iar galaxiile în formă de disc sunt vizibil absente. Această segregare ciudată a galaxiilor în planul supergalactic i-a nedumerit pe astronomi încă din anii 1960.

Ea este considerată una dintre „anomaliile cosmice” de către apreciatul cosmolog și laureat al premiului Nobel, Jim Peebles. Cu toate acestea, este posibil ca o echipă internațională de cercetători, condusă de astrofizicienii Till Sawala și Peter Johansson de la Universitatea din Helsinki, să fi găsit o explicație.

Potrivit lui Sawala, distribuția galaxiilor eliptice și în formă de disc este influențată de mediile diferite din interiorul și din afara planului supergalactic. În aglomerările dense de galaxii din interiorul planului, interacțiunile și fuziunile frecvente dintre galaxii duc la formarea de eliptice și la creșterea găurilor negre supermasive.

Pe de altă parte, galaxiile din afara planului pot evolua în izolare, ceea ce le permite să își păstreze structura spirală. Pentru a-și susține concluziile, echipa de cercetători a folosit simularea SIBELIUS, o metodă care urmărește evoluția Universului pe parcursul a 13,8 miliarde de ani. Simularea a reprodus cu acuratețe structurile observate, inclusiv Superclusterul local, oferind dovezi solide pentru explicația lor. Acest studiu oferă informații valoroase despre formarea și distribuția galaxiilor în planul supergalactic, scrie incredibila.ro. El oferă o potențială soluție la un mister astronomic de lungă durată și ne extinde și mai mult înțelegerea naturii diverse a galaxiilor din Univers. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *