Comentariu

„Moartea de COVID-19” ar costa de la 200 de euro până la 16000 lei

Acum vreo zece ani, când lumea era panicată de pandemia de gripă A H1N1, numită și „aviară”, o cunoscută de-a mea a fost internată la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. Medicii i-au spus că suferea de o simplă răceală și au vindecat-o în câteva zile. Când urma deja să revină acasă, femeia a depistat surprinsă că în biletul de externare era scris că a fost tratată de „gripă aviară”. Iar când a cerut neîntârziat explicații, a fost rugată să nu atragă atenția. I s-a spus că nu e o greșeală, dar că „așa trebuie, pentru statistică”…

Pe timpul aceleiași pandemii, o asistentă medicală de la Salvare îmi povestea la ureche că și unii boschetari, care înoptau pe afară, pe lângă Spitalul de Urgență, s-au ales cu aceeași diagnoză după ce au murit de frig, pe timp de iarnă. Cu alte cuvinte, oamenii au înghețat, dar în actele de deces li s-a scris drept cauză a morții „gripa A H1N1”. Pentru că acei morți nu aveau rude care să ceară socoteală de la medicii legiști, nu era o problemă să le bage și lor gripa aia nouă, se vede că tot pentru statistică…

Tot „gripă aviară”, conform documentelor, l-ar fi băgat în mormânt pe un tânăr din Basarabeasca, care în realitate s-a sinucis. Unu plus unu tot e un pas înainte – migălos se mai face statistica…

Când am scris romanul „Moartea lui Igor Alexandrovici”, încă eram foarte marcat de această situație. Cititorii cărții au observat că mai multe omucideri sunt catalogate de către medici, în narațiune, ca și consecințe ale unor pandemii. Despre această statistică exagerat de umflată a maladiilor apărute în ultimul timp am vorbit și în cadrul lansărilor pe care le-am avut în mai multe țări din Europa. Situația era atât de jenantă, încât mă trimitea cu gândul la o amplă campanie de promovare a unui produs nou, pus pe piață, pentru care statisticile de vânzări joacă un rol primordial…

Apoi a venit COVID-ul, care în prezent îngrozește o lume întreagă. Cu această ocazie, sunt închise instituții media și sunt mustrați autorii care, chipurile, fac panică în legătură cu noua pandemie. Pentru că, de fapt, toate aceste măsuri drastice sunt întreprinse anume de către cei care au și creat panica generală, se pare că cineva încearcă cu tot dinadinsul să ne facă să credem într-un monstru care în realitate nu e chiar atât de monstrous…

La sfârșitul lui aprilie, presa a anunțat despre decesul celei mai tinere victime de coronavirus din R. Moldova – o fată din Bălți, în vârstă de 23 ani, care suferea din copilărie de insuficiență renală, iar în ultimul timp starea sănătății i se înrăutățise. Părinții ei afirmă că, după ce nu a urinat trei zile consecutiv, i-au chemat salvarea. Fata a decedat la spital, potrivit medicilor, de COVID-19, însă părinții săi se arată absolut convinși că și-a pierdut copila din cauza problemelor la rinichi și că medicii i-au pus „coronavirusul” după ce a murit. Cum s-ar zice, pentru statistică…

Oricum, dacă tânăra ar fi fost infectată cu noul coronavirus, casa în care ea locuise împreună cu părinții ar fi trebuit să fie dezinfectată imediat, iar aceștia ar fi trebuit să fie testați imediat. Însă nimeni nu s-a mai interest de ei, după cum a declarat pentru Moldova 1 mama defunctei.

De unde rezultă fie că diagnoza stabilită după moartea fetei a fost cu adevărat falsă, fie că un eventual deces și al părinților n-ar fi deranjat prea tare pe nimeni, pentru că de bine de rău s-ar fi șters încă două vieți, pentru statistică…

În ultimele săptămâni, am primit informații din mai multe raioane ale țării, de la personae care nu se cunosc între ele, că unor oameni care-și pierd rudele apropiate li se propun bani pentru a accepta să le fie scris morților în documente că s-au stins de „coronavirus”. Printre sursele mele se numără inclusiv lucrători medicali. În funcție de situația materială a familiilor îndurerate, acceptul lor de a-și trece morții în lista victimelor noii boli ar costa de la 200 de euro până la 16 mii de lei. Din păcate, oamenii care mi-au vorbit despre aceasta se tem să-și dezvaluie identitatea, iar frica lor e de la sine înțeleasă…

Să nu se creadă că aș vrea să infirm existența virusului COVID-19. Chiar acum o săptămână, o persoană apropiată mie a fost răpusă de această boală. Virusul există, e periculos și într-adevăr trebuie să păstrăm distanța socială, să purtăm măști, mănuși, să ne spălăm mai des pe mâini și să avem mai multă grijă de noi. Însă, cu toate acestea, faptul că cineva în culise ar fi gata să jerfească bani pentru creșterea statisticii, respectiv, a panicii, ar trebui să ne trezească o doză de neîncredere în cifrele oficiale și unele mari semne de întrebare cu privire la ziua de mâine. 

Citește și: A decedat sau nu medicul Valeriu Crivoi de COVID-19? Ministerul Sănătății zice – ba, certificatul de deces – da


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *