Opinii și Editoriale

Moldova, ai președinte!

Nu mă surprinde nimic. Nici măcar mitocănia cu care l-a amenințat pe ex-președintele României, Traian Băsescu. În caz că ați pierdut anunțul lui Dodon, vi-l redau: „Domnule Băsescu, profitați acum. După 13 nu veți mai avea cetățenie (moldovenească)!" Cu acest limbaj și cu astfel de atitudini, Dodon ne promite unitate și respectarea doleanțelor noastre.

E de plâns? Nu știu. Înțeleapta noastră vorbă din străbuni, românească desigur, spune că: „Ce își face omul cu mâna lui nu-i păcat". Și de ce ar fi? Oare extratereștrii l-au ales pe Dodon? Nu. Moldovenii l-au ales. Și-au făcut-o singuri. Și aici nu mai e loc de compătimire. Dacă pentru aproape jumătate din moldoveni nu contează că Dodon cheltuie mai mult de cinci ori de cât câștigă, ce să mai vorbim?
Adică ți se spune limpede că omul (să spunem rotund) câștigă 10.000 lei pe lună, dar cheltuie 50.000 și tu mergi ca oaia și votezi un om care nu poate justifica de unde îi vin acești bani. Atunci nu meriți compasiune. Meriți exact ce ai votat: pensie și salarii mici ca să se acopere din bani publici cheltuielile președintelui pe care l-ai ales.

Oare cei care l-au votat mai visează la fonduri europene? La bani din România? La fonduri nerambursabile? Să uite de bani pe următorii zece ani. Rusia nu are bani nici pentru Crimeea. Care acum e într-o sărăcie mult mai cruntă decât cea din 2014. Rusia nu are cum să sprijine financiar Moldova. Prin reluarea exportului? Vom vedea cât de bine veți trăi atunci.

Moldova nu a avut nici dorința să rămână prorusă de la început, nici jena să ia bani din Europa și România ca apoi să voteze împotrivă, nici responsabilitate pentru voturi. Acum își va plăti nehotărârea. Pregătiți-vă, vorba personajului Jon Snow, iarna vine.
Nu putem da vina pe nereguli, nici pe numărul masiv de voturi cumpărate (sau nu) din Transnistria. Pentru că dacă noi eram hotărâți și am fi votat masiv, nu doar cu jumătate din cetățenii cu drept de vot, n-ar fi putut ei fura, cât am fi putut noi vota. Nimic nu ar fi fost mai potrivit acum pentru noi decât un președinte proeuropean care să lupte cu un guvern corupt ce se declară doar în acte european și care e responsabil de furtul secolului.
Moldova a ales încă o dată oamenii cu bani nejustificați. Moldova a vrut încă o dată să fie condusă de cei care s-au îmbogățit pe spatele ei. Și mai ales: Moldova a vrut încă o dată la sânul mamei Rusia. Felicitări, Moldova, acum ai președintele pe care ți l-ai ales! Și, da, să nu uit: ai viitor! Dar unul care nu o să te bucure.

P.S. Multă compasiune din partea mea celor care au votat un alt președinte.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *