Moldova, audiată la Parlamentul European
Iniţiativa acestor audieri aparţine Fracţiunii Partidului Popular European din Parlamentul European – în special, deputaţilor Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare interparlamentară UE-RM, şi Traian Ungureanu, primul vicepreşedinte al EURONEST – un grup constituit din eurodeputaţi în a căror arie de activitate intră preponderent tematica Parteneriatului Estic.
„Peste 70 de procente din cetăţenii RM îşi văd viitorul în Europa şi acesta e un fapt îmbucurător. Dar, pe lângă optimism, suntem conştienţi că doar prin reforme interne vom transforma RM într-un stat european, a declarat, în deschiderea dezbaterilor, premierul Vlad Filat. El a adus exemple recente de intensificare a dialogului moldo-comunitar, dar a menţionat că „viitorul european al RM se va decide nu aici, la Bruxelles, ci la Chişinău”. Printre realizările celor opt ani de guvernare democratică în RM Vlad Filat a menţionat schimbarea situaţiei media – dovadă fiind apariţia a doua posturi TV independente – şi garantarea libertăţii de opinie, ceea ce poate fi definit drept „unul dintre bunurile cele mai de preţ pe care le-am obţinut după instalarea noului guvern”. De asemenea, prim-ministrul a vorbit despre „criza constituţională care a fost depăşită” şi eforturile privind asigurarea supremaţiei legii. „Corupţia este o mare problema a RM, în special, a sistemulu judecătoresc, a spus, în context, ministrul Justişiei, Alexandru Tănase. Guvernul a demarat o serie de reforme în domeniul justiţiei, care sunt un proces permanent, şi suntem convinşi că vom reuşi”, a menţionat el.
„Europa unită este incompletă fără ca toţi cetăţenii să circule liber, căci numai libera circulaţie contribuie la dezvoltarea relaţiilor interumane”, a mai spus Vlad Filat, abordând astfel problema liberalizării regimului de vize cu UE. Legat de acest subiect, la întâlnirea pe care Vlad Filat, Iurie Leancă şi Alexandru Tănase au avut-o azi dimineaţă cu dna Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate, oficialului european i-a fost înmânat un non-paper care descrie progresele ţării noastre în domeniul gestionării frontierei. Totodată, Vlad Filat a menţionat că RM nu cere un tratament special în dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. La rândul său, Catherine Ashton a spus că urmăreşte atent situaţia politică din RM şi a felicitat Guvernul de la Chişinău pentru acţiunile întreprinse în această perioadă şi pentru curajul cu care s-a angajat în reforme dificile, dar absolut necesare. „În RM sunt toate premisele pentru a construi un adevărat stat de drept”, a precizat Catherine Ashton.
La această oră, Vlad Filat şi membrii echipei sale răspund la întrebările celor circa 200 de participanţi la dezbateri – deputaţi europeni, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, jurnalişti. Subiectele abordate vizează probleme de la situaţia internă din cadrul AIE până la relaţia Guvernului RM cu Biserica Ortodoxă din Moldova. În orele ce urmează, sunt programate o serie de comunicări, inclusiv cea a ministrului Iurie Leancă şi a Comisarului european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Ştefan Fule.
Bruxelles, 9 Iunie 2010
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!