Social

Moldova, baștina care te cheamă la sărăcie

După 11 ani de trai în afara țării, departe de părinți, o tânără familie de moldoveni a hotărât să revină acasă. Doar că așteptările au fost mult prea mari pentru Moldova, țară în continuă tranziție, iar eroii din materialul de astăzi s-au simțit străini în țara în care s-au născut.

După încheierea studiilor universitare, Mariana Mardari urma să se angajeze la Arhiva de stat pentru un salariu de 800 de lei. Fiind tânără, avea nevoie de bani pentru întreținere și stătea în fața alegerii – să muncească la două joburi, unul de zi și unul de noapte, sau să ia drumul străinătății.

Având o prietenă stabilită în Italia, și-a propus să plece pentru câțiva ani, să strângă bani pentru un apartament. Visa să dețină propria locuință în care să își crească și educe copiii. Deși nu cunoștea limba italiană, a învățat-o în mai puțin de două luni și nu s-a sfiit să lucreze ca dădacă la copii pentru început, iar apoi să pregătească mâncare la bucătărie în familiile italiene.

„Mă doare că aici nu putem vedea frumosul”

A locuit în Torino, orașul artei, care îmbină monumentele arhitecturale din diferite epoci ale civilizației. „Am vizitat toate muzeele din Torino și aceasta se datorează faptului că am lucrat cu oameni inteligenți care au ținut să îmi arate cultura lor, să cunosc adevăratele valori culturale”, a spus femeia. Aici, în Chișinău, consideră că nu prea are ce vizita, dar în Torino, în fiecare muzeu găsea capodopere pe care le admira de fiecare dată când vizita orașul. „De câte ori îmi doream să văd Giulgiul din Torino (numit de unii creștini Sfântul Giulgiu, pânza de in, relicva pe care credincioșii creștini cred că ar fi fost învelit Iisus Christos după crucificare), de atâtea ori mă puteam duce la muzeu să o văd și să o descopăr. Mă doare că aici nu putem vedea frumosul”, a adăugat Mariana.

În această perioadă, femeia a reușit să se căsătorească în Italia, să nască două fetițe, dar dorul de casă a atras-o înapoi în Moldova. După 11 ani petrecuți în unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia, se hotărăște să se întoarcă acasă cu întreaga familie.
Dar, în mai puțin de un an de la întoarcere, soții au înțeles că nu pot continua să trăiască în Moldova.

Salariu de 2800 de lei pentru întreaga familie

Fiind mamă tânără, Mariana avea grijă de cele două fete, iar soțul acesteia, s-a angajat în una dintre direcțiile locativ comunale de pe lângă primărie. Activitatea sa nu a durat mai mult de șase luni de zile, fiindcă salariul de 2800 de lei pe care îl primea nu era suficient pentru a întreține o familie întreagă. „Noi o să ne băgăm în datorii ca să putem trăi, nu mai puteam trăi cu salariul acela”, a spus Ghenadie. Căutând alte alternative, în scurt timp a început să lucreze de sine stătător în domeniul construcției, la fel cum făcea și în Italia. În prezent, Ghenadie execută lucrări de finisare în locuințe. De la primele lucrări s-a îngrozit de calitatea muncii companiilor de construcții care nu își respectă angajamentul. „Nu este nici un control pe șantiere, nici o inspecție. Dacă în Italia se dădeau astfel obiectele, ar fi fost întoarse înapoi. Numai la noi se face așa muncă necalitativă”, a declarat bărbatul.

O altă dificultate pe care au întâlnit-o tinerii au fost prețurile mari și fondurile neoficiale la instituțiile de învățământ. Din luna septembrie, fetița lor cea mare, Francesca, frecventează o grădiniță din apropierea casei. „Pentru ca să intrăm la grădiniță, am fost nevoiți să achităm o taxă de patru mii de lei, iar lunar plătim câte trei sute de lei pentru fundație, bani care sunt fără vreo declarație sau bon fiscal. De ce nu se fac toți acești bani publici? Că tot pentru binele copiilor noștri sunt?”, se întreabă nedumerită Mariana. Pe de altă parte, tânăra este mulțumită că fiica ei s-a adaptat foarte repede și ușor la grădiniță. Pe Francesca o bucură că aici are multe activități și petrece foarte mult timp afară cu prietenii ei.

„Noi ne-am schimbat, dar țara stă pe loc…”

„Ne-am dat termeni până în luna mai, să decidem dacă rămânem sau plecăm înapoi în Italia”, a spus bărbatul de 36 de ani. Soțul Marianei este foarte dezamăgit și nu mai are voință să rămână în Moldova. Veniturile mici de aici nu acoperă cheltuielile necesare unei familii. Se întreabă cum alți oameni se descurcă în Moldova, cu salariile mici și prețurile mari. „Noi ne-am schimbat, dar țara stă pe loc, de când am plecat salariile nu prea s-au schimbat, dar prețurile au crescut de câteva zeci de ori”, a conchis bărbatul.

Soții au recunoscut că, în prezent, părinții și surorile sunt unicul motiv pentru care își doresc să rămână în Moldova. „În Italia eram singuri, părinții erau cei care ne-au impulsionat să venim acasă, să avem o familie mai mare. Acum în timpul sărbătorilor de Paști am înțeles că familia noastră mare, reprezintă un pilon spiritual pentru noi”, a declarat mama celor două fete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *