(Moldova în genunchi) Programul vizitei teroristului care a ucis cetățeni moldoveni în războiul din Transnistria

Apoi la ora 18:15, Rogozin va avea o întrevedere cu ministrul Economiei, Andrian Candu, și împreună cu delegația din Rusia care îl va însoți. În cadrul acestei întrevederi sa va discuta cooperarea economică și embargoul impus de Federația Rusă mai multor produse din Republica Moldova.
Ulterior, la ora 19.00, Dmitri Rogozin va depune flori la Memorialul Eternitate, împreună cu delegația care îl însoțește din Rusia, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la începerea operațiunii Iași – Chișinău.
”Este dorința delegației Federației Ruse de a depune flori la memorial. Dar la această acțiune nu vor fi participanți din Republica Moldova și nu vor fi onoruri militare”, a declarat viceministrul Afacerilor Externe Valeriu Chiveri la emisiunea Pahomi, de la Realitatea TV.
După asta, vicepremierul rus Dmitri Rogozin va pleca la Tiraspol, împreună cu cei care îl însoțesc. Ziarul Panorama a scris, însă, că pentru ziua de 22 august Dmitri Rogozin are programată o întrevedere cu premierul moldovean Iurie Leancă. Viceministrul Valeriu Chiveri nu a confirmat, dar nici nu a infirmt această informație.
”Nu pot confirma, dar nici nu aș exclude acest lucru. E posibil orice”, a precizat diplomatul.
În același timp, viceministrul de Externe a explicat că autoritățile nu s-au arătat prea încântate de această inițiativă a oficialilor ruși de a veni în Republica Moldova.
”Această vizită este făcută la inițiativa părții ruse, dar nu pot să spun că ne-a bucurat foarte mult aceasta intenție. Pentru că de fiecare dată când vine domnul Rogozin la Chișinău face declarații provocatoare și ofensatoare la adresa Republicii Moldova. Totuși, vom avea un format foarte bun pentru a discuta despre reluarea cooperării economice. Este o delegație numeroasă, foarte bună, pe mulți dintre ei îi cunoaștem, sunt implicați în procese ce țin de partea economică, dar sunt și persoane care nu au nimic în comun cu problemele economice”, a mai punctat Valeriu Chiveri.
Potrivit viceministrului, din delegația care îl însoțește pe Rogozin în Republica Moldova mai fac parte și deputați din Duma de Stat a Rusiei, care vor participa la Tiraspol la evenimentele dedicate împlinirii a 70 de la operațiunea Iași-Chișinău.
La Tiraspol, Dmitri Rogozin are programată o întrevedere cu liderul separatist Evgheni Șevciuk și urmează să participe la manifestațiile dedicate împlinirii a 70 de ani de la operațiunea Iași – Chișinău.
Valeriu Chiveri nu a exclus că anumite acțiuni din această vizită să fie îndreptate spre PR. De asemenea, diplomatul a subliniat că până la alegerile din 30 noiembrie Moldova va avea o relație de incertitudine cu Federația Rusă.
”Vom avea elemente de presiune pe care vom trebui să le analizăm și să vedem cum le depășim”, a adăugat viceministrul Afacerilor Externe.
Ce zice teroristul Rogozin despre cetățenii moldoveni?
Rogozin face mărturisirea în cartea cu titlul "Vrag Naroda" ("Duşmanul poporului"), editată la Moscova, în 2006.
Capitolul în care Rogozin povesteşte despre implicarea sa în conflictul de pe Nistru se nume;te "Calul Troian". "Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa", scrie Rogozin, în cartea sa.
Tot acolo, Rogozin face aprecieri dure la adresa autorităţilor moldovene: “Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntar”, mai scrie fostul ambasador al Rusiei la NATO.
”Soarta conflictului a fost decisă de ostaşii Armatei a 14-a. Mulţi dintre aceştia au luptat cu arma în mâini în armata transnistreană. Trădaţi de comandanţii lor, dar devotaţi Rusiei, soldaţii au trecut de partea poporului transnistrean, ridicându-se în apărarea acestuia. Acest război a fortificat poziţiile republicii moldoveneşti nistrene şi a poporului său glorios, căruia până în prezent comunitatea internaţionala îi respinge dreptul la autodeterminare şi propria statalitate”, se mai revoltă Rogozin în cartea sa, potrivit Deutsche Welle.
”Transnistria trebuie să revina fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în aceasta regiune”, crede Dmitri Rogozin. El îl acuză şi pe fostul preşedinte rus Boris Elţîn că ar fi încercat să rezolve conflictul transnistrean pe cale diplomatica şi că ar fi interzis, în prima fază, Armatei a 14-a să se implice în război.
Dmitri Rogozin salută în cartea sa venirea în fruntea Armatei a 14-a a generalului Aleksandr Lebed, sub conducerea căruia militarii ruşi au intrat în razboi de partea forţelor transnistrene şi au ucis, potrivit autorului, sute de voluntari moldoveni pe platoul de la Chițcani şi în pădurea de la Hârbova.
timpul.md / realitatea.md