Timpul Local

Moldova orfană. Părinţii pleacă, dar în grija cui rămân copiii ?

În urma realizării celui de-al doilea raport de monitorizare a mass-media, s-a constatat că ziarele din R. Moldova nu acordă atenţia necesară subiectelor privind traficul de fiinţe umane, violenţa în familie, migraţia ilegală.

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, prezentă la şedinţă, a declarat: „Astăzi avem 100.000 de copii care au rămas fără ocrotire părintească, pentru că politicile şi cadrul legislativ existente la ora actuală nu întotdeauna asigură o protecţie adecvată acestor copii. Menţionez că, fără prestaţia mass-media în acest domeniu, fără participarea societăţii civile, autorităţilor publice locale, structurilor abilitate prin lege şi regulamente, noi nu o să fim în stare să le oferim acestor copii protecţia necesară”. Ministra a mai adăugat că, de anul trecut, funcţionează un plan privind protecţia copiilor care sunt lipsiţi de grija părintească, plan care este realizat treptat, în termenul stabilit.
Roman Poznanschi, membrul Fundaţiei Terre des hommes, delegat în Moldova, a enunţat următorul fapt: „Spre marele regret, problema majoră e că nu avem date, cifre exacte despre aceşti copii. Ministerul Educaţiei numără copiii care se află în circuitul şcolar şi atunci Valentina Buliga şi ministerul pe care îl reprezintă ţin cont de dificultăţile înregistrate la copiii cu care se confruntă cadrele didactice şi asistenţii sociali. Pentru a ameliora situaţia, e nevoie de o conlucrare cu părinţii şi copiii la nivel psihosocial. Până la urmă, nu deţinem cifre reale în care să avem încredere, în schimb, lucrăm la nivel local, ajutăm serviciile sociale să se organizeze şi ne confruntăm tot mai mult cu această realitate, în care copiii sunt rămaşi fără tutelă”. 

Din cauza lipsei unui program special, care ar cuprinde situaţia acestor copii, Fundaţia Terre des hommes şi-a propus ajutorul întru crearea unui sistem care are drept scop să creeze o corelaţie cât mai strânsă între cadrele didactice şi asistenţii sociali, pentru a identifica copiii aflaţi în situaţii de criză, pentru a le oferi ajutorul şi susţinerea de care au nevoie.

Deşi, la nivel material, aceşti copii stau destul de bine, ei sunt lipsiţi de ceva mai important – grija şi dragostea părintească.
Membrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Andrei Lutenco, a declarat că părinţii decişi să plece peste hotare vor fi obligaţi de acum înainte să aleagă pe seama cui vor lăsa copiii lor. În acest sens,Valentina Buliga a menţionat că părinţii care nu vor asigura o tutelă copiilor în timpul lipsei lor vor fi sancţionaţi. Sancţiunile şi pedepsele vor fi indicate în legislaţia care urmează a fi ajustată. 

Ministra Muncii a cerut ajutor şi sprijin atât din partea organizaţiilor apte să amelioreze această situaţie, cât şi a mass-media, care poate furniza mai multă informaţie privind sensibilizarea oamenilor care, până în prezent, n-au realizat ce daune provoacă copiilor lor, crezând că banii vor substitui dragostea faţă de ei. 

Alla Axiuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *