Atitudini

Moldova pe cale de dispariţie

Numere noi de înmatriculare pentru maşini, proiecte pentru sănătate – un măr pentru o ţigară, festivaluri, concerte. Moldova pare să meargă înspre mai bine. Însă plăteşte un preţ.

Nu spun că am ceva împotrivă, însă apucăturile europene îmi amintesc de proverbul ţara arde şi baba se piaptănă. Ştiu că programul cu mărul a fost şi în România. E bine că acolo fumătorii nu s-au bătut pe stradă cu semănătorii sănătăţii, ştiut fiind că, în România, un pachet de ţigări costă aproape 2 procente din salariul minim pe economie.

Iniţiativa e frumoasă, dar să plăteşti 2,6 milioane pe mere, când noi nu ştim cu ce vom plăti un metru cub de apă caldă în plus, ca să rezolvăm deficitul la „Apă-Canal”?..

În general, oamenii se bucură când se dă ceva gratis pe stradă. Dar noi ar trebui să avem în vedere că orice ne pare o gratuitate o plătim în altă parte. De la pixurile din campaniile electorale, până la beculeţele din pomii de Crăciun – totul se achită. Aşa că, dacă ar fi să devenim extrem de cinici, ar trebui să recunoaştem că de fapt orice obiect oferit gratuit ne va priva de o sumă care ar putea achita un alt obiect necesar. Un produs care beneficiază de multe reclame, oricât ne-ar părea de ieftin, are inclus în preţul de vânzare şi reclama în cauză. Compania Naţională de Asigurări în Medicină ar fi putut să folosească suma de 2,6 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor date de pensionari pe medicamente.

Ca să nu mai amintim de grijile statului pentru natalitatea în continuă scădere din Moldova. Indemnizaţiile pentru mame sunt derizorii în raport cu cheltuielile necesare pentru creşterea decentă a unui copil. Sigur că soluţia nu constă într-un nou decret, de tipul celui dat de regimul comunist în România, 1966. Motivarea tinerelor mămici trebuie susţinută financiar.

Şi ca să nu uit, concertele gratuite date de hramuri, alegeri, sărbători sunt, de asemenea, achitate din bani publici.

Iar acum Sergiu Banari propune detectorul de minciuni pentru politicieni, asigurându-ne că va suporta cheltuielile, deloc nesemnificative.
S-ar putea ca eu să greşesc. Să avem nevoie de mere, detectoare, reclame, concerte şi beculeţe de Crăciun în fiecare stâlp. S-ar putea ca bătrânii să trăiască şi fără medicamente sau ca mamele să nu aibă chef să nască nici dacă ar primi mai mulţi bani. Dar eu nu pot să nu mă îndoiesc, să nu cred că pentru o bună dezvoltare a Moldovei ar trebui rescrisă lista de priorităţi şi, la nevoie, să devenim mai puţin europeni, dar mai preocupaţi de propria naţiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *