Moldova – San Marino: 4-0 în faţa unor bucătari, secretari şi electricieni
Pentru Moldova au punctat Denis Zmeu (minutul 30), Alexandru Suvorov (66), Gheorghe Andronic (87) şi Simone Bacciocchi (autogol). Pe lângă faptul că victoria cu San Marino a fost prima, rezultatul de 4-0 a fost cel mai categoric obţinut de naţională într-un meci oficial din acest an.
Un asemenea rezultat era absolut logic şi de aşteptat. Chiar dacă San Marino este o echipă de amatori, din cauza rezultatelor proaste din ultima perioadă, mulţi erau de părere că RM va obţine un chinuit 1-0 sau poate 2-0. Şi nicidecum 4-0. Realitatea din teren nu a reflectat deloc scorul. Pentru că Moldova s-a chinuit în faţa unor amatori.
O echipă de bucătari
Din lotul selecţionatei San Marino doar trei jucători sunt profesionişti. Unul dintre aceştia (Aldo Simoncini Jr.) joacă în Italia, la aceeaşi echipă cu românul Adrian Mutu – AC Cesena. Alţi doi jucători sunt legitimaţi la cluburi din liga secundă italiană. În rest – doar amatori, jucători care de profesie sunt bucătari, secretari sau electricieni. Chiar şi antrenorul Giampaolo Mazza este profesor de educaţie fizică într-o şcoală din micul stat.
Iar dacă la noi jucătorii refuză echipa naţională, pentru că nu vor să aibă probleme cu cluburile lor, preponderent ruse, atunci jucătorii din San Marino nu pot face deplasări deoarece nu sunt învoiţi de la lucru.
Cei 30 mii de locuitori ai statului San Marino (cât capacitatea a trei stadioane „Zimbru”) nu au simţit gustul victoriei încă din anul 2004, atunci când San Marino câştiga la limită, cu 1-0, pe Liechtenstein. De fapt, asta a fost şi unica victorie a acestei ţări în toată istoria ei. Până la partida cu Moldova, în această campanie preliminară, San Marino avea primite 49 de goluri în nouă meciuri.
Jucătorii Moldovei n-au alte meserii – nu sunt bucătari, secretari sau electricieni. Ei joacă doar fotbal şi sunt consideraţi profesionişti. Din nefericire, unii dintre ei sunt profesionişti doar în acte şi legitimaţii, dar nu şi pe teren, aşa cum ar fi normal.
Asaltul „tricolorilor”
Probabil, doar adevăraţii susţinători ai naţionalei au venit marţi la meci. Unii s-au întrebat ce-o să vadă acolo, aşa că au stat acasă. Au fost prezenţi circa nouă mii de spectatori, iar majoritatea biletelor s-au vândut în ultima zi. Cei care şi-au luat bilete la peluză s-au aşezat în spatele porţii lui San Marino, pentru că acolo se dădea jocul.
Deloc surprinzător, Balint a aruncat totul în atac. Astfel, încă din primele minute, Moldova lua cu asalt poarta adversă. Doar trei fundaşi (Racu, Armaş şi Golovatenco) au rămas în urmă, ceilalţi şapte jucători, până în minutul trei, au creat tot atâtea faze de gol. Adversarii greşeau, nu puteau respinge corect un balon din propriul careu. Doi poliţişti se întrebau retoric: „Da’ ce, asta-i poarta noastră, de bat numai în partea asta?”, în timp ce Suvorov pe dreapta şi Doroş pe stânga încercau să centreze în careul advers.
Cu toate aceste asalturi din primele minute, era s-o păţim ruşinos de tot! În minutul trei, Matteo Vitaioli este lansat unul la unul cu portarul Gaiduchevici şi nu i-a trebuit mult ca să introducă mingea în plasă. Ne umpleam de ruşine dacă arbitrul de tuşă nu semnala poziţie de offside a jucătorului celei mai slabe echipe din lume.
Apoi au urmat aproape 30 de minute de atacuri în vid. Fotbaliştii moldoveni tot pasau în preajma careului de 16 metri, însă aşa şi nu le izbutea să finalizeze. Anatolie Doroş se bloca la colţul terenului, Alexandru Suvorov pe extrema opusă nu se poziţiona corect aşa că scăpa toate pasele primite, iar în centru Epureanu şi Zmeu se tot „mişcau pe loc”.
Noroc de centrarea perfectă a fundaşului Victor Golovatenco, în urma căreia mingea în sensul direct l-a lovit în cap pe mijlocaşul Denis Zmeu. Acesta a înscris după o lovitură de cap din întoarcere, însă a fost nevoie de câteva secunde ca să-şi dea seama că a marcat, pentru că nici el nu ştia unde a plecat balonul. Dar balonul era în plasă!
În repriza secundă, elevii lui Gabi Balint parcă au ieşit mai dezgheţaţi pe teren. În minutul 62, mijlocaşul echipei Ceahlăul Piatra-Neamţ, Eugen Cebotaru, centrează de pe extrema dreaptă, iar Simone Bacciocchi deviază balonul în propria poartă: 2-0 pentru Moldova, iar publicul era în exalt. Peste patru minute, Alexandru Suvorov, care era unul din cei mai promiţători fotbalişti moldoveni, marchează al patrulea gol din aceste preliminarii şi devine, astfel, golgheterul echipei, cu patru reuşite în zece meciuri.
Igor Ţigârlaş, legitimat la Cernomoreţ Odessa, l-a înlocuit în minutul 78 pe Cebotaru. Şase minute a durat aventura lui. A fost eliminat printr-un cartonaş roşu acordat direct. Se pare că mijlocaşul moldovean a fost provocat de un fotbalist al echipei adverse şi a recurs la un gest mai puţin sportiv. „Sunt foarte supărat pentru că Ţigârlaş a făcut acel gest. I-am atenţionat înainte de meci că jucătorii adverşi, fiind amatori, îi vor provoca, iar ei nu trebuiau să răspundă”, a comentat eliminarea antrenorul Gabi Balint.
Adevăratul test al naţionalei a fost în timp ce juca în zece oameni. Mulţi se întrebau dacă „tricolorii” vor reuşi să înscrie în inferioritate numerică sau vor reţine jocul. Fotbaliştii moldoveni nu şi-au oprit atacurile la poarta lui Simoncini.
Andronic, debut cu dreptul
Balint a fost inspirat când a introdus jucători tineri în teren. Tehnicianul român l-a scos pe fundaşul Petru Racu şi l-a introdus pe debutantul Gheorghe Andronic, care nu a făcut doar un joc excelent, însă a reuşit şi să marcheze la primul joc pentru naţională. Cu trei minute înainte de final, Andronic Jr. îl plasează pe Igor Bugaiov unul la unul cu portarul. Atacantul lui FC Astana nimereşte bara, pentru ca puştiul Andronic să reia balonul în plasă la şapte minute de joc în teren. „Mă aşteptam să câştigăm acest meci având în vedere valoarea adversarului. Ştiam că e un adversar slab, dar totuşi mi-a fost puţin teamă doar pentru concentrarea jucătorilor şi pentru faptul ca ei să nu trateze meciul uşor. Ne bucurăm că avem şi noi un adversar sub noi”, a declarat după meci antrenorul selecţionatei Moldovei, Gabi Balint.
Pleacă Gabi Balint?
Echipa naţională a încheiat grupa E a preliminariilor Euro 2012 pe locul cinci din şase echipe. Din zece meciuri, am obţinut trei victorii (o dată cu Finlanda şi de două ori cu San Marino) şi şapte înfrângeri. Contractul antrenorului Gabi Balint expiră peste o lună. Întrebat dacă îşi doreşte să rămână la cârma selecţionatei Moldovei, acesta a spus: „Dintr-un punct de vedere, îmi place, mă simt bine, dar dintr-un alt punct de vedere, nu văd multă perspectivă”. Tehnicianul român nu a dat un răspuns clar.
Aşa cum nu s-a mai întâmplat vreodată, Moldova nu s-a calificat la un turneu final. Fie că este vorba despre un campionat mondial sau de unul european. Următoarele meciuri oficiale ale echipei naţionale de fotbal vor avea loc în toamna anului 2012. La 22-23 noiembrie va fi stabilit programul meciurilor selecţionatei Moldovei pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2014. Moldova este într-o grupă cu Anglia, Muntenegru, Ucraina, Polonia şi San Marino.
Radu Lisiţa