Ultima oră

Moldova si cetatenia romna

Emil Boc: „Romanii nu sunt cetateni de rangul II sau III…”

Politica Romaniei fata de fostii cetateni romani reprezinta un atribut suveran, care nu pune in pericol Uniunea Europeana, a declarat premierul Emil Boc, referindu-se la criticile generate in alte state UE de masura guvernului privind facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre moldoveni. „Suntem cetateni europeni, nu de rangul II, nu de rangul III.

Toti cetatenii Europei sunt egali in drepturi. Cand am intrat in UE ne-am asumat si drepturi si obligatii. (…) Aceasta politica ce tine de statul roman cu privire la fostii cetateni romani este un atribut suveran pe care l-am decis in consecinta, fara sa punem in pericol UE”, a declarat Boc, luni seara, la B1Tv.

Cristian Diaconescu: „Aceasta lege se refera la redobandirea cetateniei”

Romania a asigurat autoritatile europene ca nu va acorda basarabenilor cetatenia romana in masa, dar ca se va recurge la o evaluare individuala, fiind vorba de redobandirea cetateniei, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, revenit de la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), desfasurata la Luxemburg. „Noi am transmis inca de saptamana trecuta (Comisiei Europene – n.r.) clarificarile tehnice in ceea ce priveste aceasta lege. In mod eronat, s-au preluat o serie de informatii in legatura cu numarul de aplicanti, cei care cer cetatenia. Am spus ca aceasta lege se refera la redobandirea cetateniei, nefiind vorba de asigurarea cetateniei la nivel de masa, ci pe o evaluare individuala si inlocuirea interviului din mecanismul de aplicare. In rest, legea, pe de o parte, este similara cu actul normativ anterior, care a fost deja evaluat de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, jumatate dintre statele membre ale UE au legi privind asigurarea cetateniei ca mod de reparatie istorica absolut similare", a afirmat Cristian Diaconescu, subliniind ca, din acest punct de vedere, „nu se poate pune problema unei diferentieri sub aspect european".
El a reiterat ca Romania nu va asigura pasapoarte, direct, pentru sute de mii de oameni si ca primele decizii de acordare a cetateniei se vor lua, conform procedurii, dupa cinci-sase luni.

Dupa AGERPRES
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *