Editorial

Moldova, țara copiilor copiilor noștri

Toți am simțit până în adâncul inimii cum pregătim Moldova pentru copii, dar și copiii pentru Moldova. Moldova e pregătită cu furtul miliardului, privatizarea tuturor întreprinderilor de stat și alungarea tinerilor din țară. Dar astăzi nu despre pregătirea Moldovei e vorba, ci despre creșterea celor mici. Sau cum spune guvernul: creștem Moldova.

Mai întâi îi lăsăm fără părinți. Salariile celor mai mulți dintre noi sunt mizerabile ca să le ajungă hoților banii. În acest timp copiii hoților trăiesc ca în povești, cu avionul la scară și cu studii în cele mai vestice țări. În familiile simple lipsesc banii, lipsesc școlile bune, iar la final lipsesc și părinții care se văd nevoiți să plece în străinătate.

Despre cum cresc acești copii lăsați în grija unor bunici prea bătrâni, nu mai are rost să vorbim. Vedem în jur. Fetele devin stăpâne pe gospodărie, se maturizează prea repede, se apucă mai întâi de gătit, apoi – cât mai repede cu putință – se mărită.

Statul tot bate din gură despre „proiecte și programe” menite să aducă înapoi moldovenii de peste hotare. Dar cine să se întoarcă aici? Credeți că sărmanii oameni se vor înghesui la vamă ca să achite miliardul furat? Nu, nu se vor întoarce. Și atunci ce altceva face statul ca să crească Moldova?

Ieftinește medicamentele și introduce în școli și grădinițe alimentarea sănătoasă. Am fost de-a dreptul bucuroasă când s-a renunțat la mâncarea de tip fast-food. Am spus că ne „europenizăm” și noi, învățăm copiii să mănânce sănătos, ca să îi creștem pentru Moldova. Cred că v-ați dat seama de mult unde bat. Da, creștem Moldova cu viermi și toxine, cu mâncare alterată. Dar nu pentru pușcăriași și pușcăriabili, ci pentru copiii noștri.

Și hai să zicem că de data asta nu statul, care a introdus alimentația sănătoasă, e de vină, ci corupția pe care nu o mai pot stârpi nici extratereștrii. Și mai că aș zice: uite, Guvernul a avut o inițiativă bună, dar cei care ar fi trebuit să aplice legea au încălcat-o. Mai că aș separa acțiunea Guvernului de cea a corupților arestați.

Dar îmi pun apoi întrebarea: de ce nu urmează demisii în masă? De ce de la primii responsabili până la ultimii nu sunt dați afară? Fiindcă nu au fost găsiți vinovați? Fiindcă nu apar în înregistrările audio de la CNA? Păi bine, dar cum spunea Alexandru Vakulovski, dacă nu ești vinovat, înseamnă că ești incompetent și atunci cu atât mai mult așteptăm demisia tuturor celor care ar avea vreo răspundere în acest dosar.
Și înainte de a încheia vreau să vă mai spun un lucru incredibil, relatat de un părinte: „ei, bine, până la urmă n-a murit niciun copil”. Nu am avut replică. Nu îmi credeam urechilor. Oameni buni, mâncărurile astea nu conțineau arsenic, ca să moară copiii, Doamne ferește! Însă toate toxinele intrate în corpurile lor fragede pot să mai „lucreze” mult și bine. La fel cum nitrații se acumulează în organism și cu încetul, de-a lungul anilor, atacă organele.

Să știți că într-o țară civilizată acest scandal ar fi depășit furtul miliardului. Intoxicarea și otrăvirea copiilor sunt mult mai grave decât orice alte prejudicii, fie ele financiare. Și totuși demisiile întârzie să apară. Amintiți-vă tragedia de la Colectiv, din România, unde tinerii — egalii copiilor – au suferit din pricina corupției, iar cetățenii au dat de pământ cu Guvernul de atunci. Ceea ce mă face să repet: unde sunt demisiile? E cazul să dăm de pământ cu întregul sistem?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *