Moldova, văzută de portughezi
Sărbătoarea a avut drept generic versul lui Vasile Alecsandri „Scumpă ţară şi frumoasă” şi a scos în scenă cele mai reprezentative valori ale potenţialului artistic de creaţie al diasporei. La spectacol au participat şi artişti portughezi, precum şi lideri ai administraţiei publice locale, inclusiv din sudul Portugaliei, regiunea Algarve, unde există o comunitate numeroasă de moldoveni.
„Prin acest spectacol dorim să transmitem un mesaj de prietenie Portugaliei, dar şi un gând bun şi pozitiv acasă, un gând de încredere în prezentul şi viitorul Moldovei”, a remarcat în discursul său Excelenţa Sa, ambasadorul R. Moldova la Lisabona, Valeriu Turea.
Potrivit ambasadorului, Ziua Culturii Republicii Moldova vine ca o încununare a activităţilor pe care corpul diplomatic şi diaspora moldovenească din Portugalia le-au dedicat aniversării a 20-a a independenţei ţării noastre. Printre cele mai relevante se înscriu concertele excepţionale susţinute de maestrul Eugen Doga, conferinţa ştiinţifică organizată împreună cu Academia de Ştiinţe din Lisabona, expoziţia de pictură cu lucrări de Valentin Guţu şi Valeriu Ticu.
Spectacolul a fost moderat de către Valentina Romanciuc şi Rodica Gherasim de la Asociaţia „Mioriţa”, care au elaborat şi scenariul manifestării, iar scenografia aparţine lui Valeriu Ticu, preşedintele Centrului de Cultură şi Artă din Lisabona, stabilit în această ţară de circa un deceniu. El a interpretat şi câteva piese pe versuri proprii şi a citit din creaţia sa literară. Publicul a aplaudat-o îndelung şi pe Ecaterina Secu, interpreta unor cântece de mare simţire românească. S-a dansat mult – în scenă, dar şi în sală, unde s-au prins în horă şi spectatorii.
De Ziua Culturii R. Moldova în Portugalia a fost organizată o expoziţie de artizanat. În cadrul acesteia, oaspeţii au avut ocazia să aprecieze covoarele moldoveneşti, broderiile, „zestrea ca la moldoveni”, să guste colaci şi copturi, alte bucate naţionale pregătite de gospodinele de aici „ca acasă, în Moldova”.
Organizatorii s-au gândit mult ce generic să aleagă pentru această zi specială şi în cele din urmă au pledat pentru un vers de Vasile Alecsandri: „Scumpă ţară şi frumoasă/ O! Moldovă, ţara mea!/ Cine pleacă şi te lasă/ E pătruns de jale grea…”. Este multă tristeţe în aceste versuri, dar e una luminoasă, cu dor de R. Moldova. Adică exprimă starea de spirit a moldovenilor din Portugalia.
Toate activităţile desfăşurate sub semnul acestui eveniment au fost organizate exclusiv cu forţele proprii, cu potenţialul de creaţie şi logistic al diasporei şi al Ambasadei.