Actualitate

Moldovagaz înregistrează pierderi de milioane și datorii de miliarde lei: Este cel mai prost rezultat financiar din ultimii cinci ani

Acesta este cel mai prost rezultat financiar din ultimii cinci ani al companiei, cu capital majoritar deţinut de gigantul rus Gazprom, transmite Mold-street.com.

Pierderile din transport şi distribuţie a gazelor

Grosul pierderilor de 491 milioane lei au fost din activitatea de distribuţie a gazelor, în special ca urmare a reducerii în ajunul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, a tarifelor la metan. Alte peste 100 de milioane lei sunt pierderile Moldovatransgaz ca urmare a reducerii, în 2020, de peste 10 ori a tranzitului de gaze de către Gazprom prin Republica Moldova. Şi cifra de afaceri a companiei a fost în 2020 în scădere, cu circa 10 milioane lei, până la aproximativ 4,52 miliarde lei, cel mai prost rezultat din ultimul deceniu.

Datorii de 12,7 miliarde lei

Raportul financiar al Moldovagaz arată că, la finele anului trecut, întreprinderea avea datorii curente de 12,69 miliarde de lei, în scădere cu circa jumătate de miliard de lei faţă de anul 2019. Din datoria totală, circa 9,95 miliarde lei sunt datorii faţă de părţile afiliate, în marea lor majoritate faţă de Gazprom. De altfel, datoria faţă de părţile afiliate a scăzut cu circa 170 milioane de lei, comparativ cu finele anului 2019, dar este cu circa 140 milioane lei mai mare decât era la sfârşitul anului 2017.

Raportul financiar mai arată că în 2020 s-a redus cu circa un miliard de lei şi datoria debitoare, inclusiv cu peste 200 milioane de lei din contul achitării unei părţi din datoria Termoelectrica.

Astfel, datoriile debitoare ale Moldovagaz constituiau la finele anului trecut circa 4,85 miliarde de lei, din care circa jumătate de miliard de lei este valoarea noului oficiu al Moldovagaz, vândut filialei Flacăra Albastră SRL. Alte circa 950 milioane lei sunt devierile financiare negative, pe care nu le-ar accepta să le includă în tarif ANRE.

Întreprinderea mixtă moldo-rusă SA Moldovagaz a fost fondată în anul 1999. Gigantul rus Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari), Agenția Proprietății Publice – 35,33% (102,7 milioane dolari), autoritățile din regiunea din stângă Nistrului – 13,44% (39 milioane dolari), iar persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari).

Sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *