Moldovean în SUFLET, lituanian în ACTE
Deși trăiește de peste trei decenii în Lituania, nu a uitat limba română, iar aceasta, grație, spune el, profesorilor săi, care l-au învățat cu dăruire o limbă frumoasă. Este vorba despre Vladimir Sandu, un moldovean – lituanian, om de afaceri de succes, dar și președintele clubului de fotbal din Kaunas, al doilea oraș ca mărime din Lituania, care se consideră lituanian în acte, dar, indiscutabil, moldovean în suflet.
Originar din Orhei și rămas fără părinți la doar 16 ani, a decis să-și construiască viața singur, după propriile principii. Așadar, imediat după ce a încheiat armata, a plecat în Lituania, și anume, în orașul Kaunas. De altfel, Vladimir susține că el face parte din migranții care au ajuns în Lituania din dragoste pentru această țară și nu pentru bani cum au făcut-o moldovenii în ultimii ani, din păcate. „Sunt plecat din Moldova din 1979. Am terminat armata și peste doi ani am venit în Kaunas, pentru că m-am îndrăgostit de oraș. Am ales Kaunas ca să învăț mai repede limba lituaniană, deoarece, în perioada respectivă, 97% din locuitori erau lituanieni și nu se vorbea rusa. Mediul din Vilnius e mai rusificat și te tenta să vorbești rusa”, spune Vladimir Sandu.
Întrucât avea pașaport sovietic, în 1991, când Lituania a devenit independentă, Vladimir a devenit, automat, cetățean al Lituaniei. Așadar, Vladimir Sandu nu a avut niciodată pașaport moldovenesc. „Când călătoresc, toți se miră de faptul că am pașaport lituanian, sunt născut în Moldova și mai vorbesc încă germana, franceza, rusa, italiana și, bineînțeles, lituaniana. Totuși, știind atâtea limbi, mă simt cu picioarele pe pământ și mai sigur”, afirmă Vladimir.
Deputat al orașului Kaunas
Avea doar 20 de ani când s-a angajat la Combinatul de mobilă din Kaunas, dar, între timp, moldoveanul a decis să-și schimbe domeniul de activitate, deoarece începuse să devină destul de complicat din punct de vedere financiar în perioada de tranziție. „Am activat la o companie de securitate, din `85 până în `89 am fost deputat al orașului Kaunas, însă am înțeles că politica nu e pentru mine și mi-am zis că ar fi mai bine să-mi deschid propria mea afacere”, spune acesta. În prezent, Vladimir deține o afacere în domeniul auto, unde lucrează cot la cot alături de doi din cei trei fii ai săi. Singura zi liberă a lui Vladimir e duminică, însă chiar și atunci dedică patru ore muncii. „Principiul meu de viață e să lucrez, deoarece doar așa poți dobândi și învăța multe. Dacă nu cunoști, ești slab. Când iau o decizie, o analizez calm, la rece, calitate împrumutată, probabil, de la lituanieni”, declară Vladimir Sandu.
„Patria e acolo unde te-ai născut, cetățenia e acolo unde e familia ta”
Vladimir vizitează des Moldova, întrucât are rude, printre care și o soră la Orhei, tot acolo dăinuind și mormintele părinților. Mai mult, Vladimir e de părere că patria e acolo unde te-ai născut, iar cetățenia e acolo unde e familia ta. De altfel, și familia sa se mândrește că Vladimir este originar din Moldova, motiv pentru care mulți prieteni le spun că, dacă acum 30 de ani, din Moldova au plecat doi frați cu numele Sandu, acum se întorc 17 oameni cu acest nume de familie.
„De fiecare dată când mă întorc acasă, în Orhei, mă întâlnesc cu colegii, cu profesorii. Ultima dată am fost cu un an în urmă, când am participat la Congresul Diasporei Moldovenești”, povestește moldoveanul din Lituania.
De altfel, în ceea ce privește Diaspora moldovenilor din Lituania, Vladimir Sandu susține că în orașul Kaunas sunt doar 20 de moldoveni, în timp ce datele oficiale arată că în Lituania sunt înregistrați 1050 de moldoveni. „Nu suntem mulți migranți în comparație cu Italia, Spania. Lituania nu e o țară cu multe posibilități de angajare, pentru că și lituanienii, la rândul lor, pleacă peste hotare pentru salarii mai bune în America, Irlanda, Anglia”, mărturisește moldoveanul. De altfel, omul de afaceri susține că, deși în Lituania fiecare a opta familie are pe cineva plecat peste hotare, lituanienii se întorc acasă totuși.
Cu referire la R. Moldova, Vladimir Sandu afirmă că în pofida faptului că orașul Chișinău e mai dezvoltat, satele rămân la fel de întunecate și fără oameni, motiv pentru care mulți moldoveni nu sunt prea dispuși să se întoarcă acasă. Totuși, pe lângă micile vizite în Moldova, pe Vladimir îl mai leagă și altceva de țara natală, și anume, bucatele moldovenești, pe care soția sa, de origine lituaniană, le gătește acasă, dar și crucea din piatră de Cosăuți de pe Colina Crucilor din Lituania. „Am vrut să fie ceva de-al nostru și e o tradiție ca în fiecare an să mergem să avem grijă de ea”, afirmă lituanianul cu suflet de moldovean.
În Moldova e ca în „Racul, broasca și știuca”
De altfel, moldovenii sunt cunoscuți în Lituania pentru trecutul și istoria comună și respectați pentru faptul că sunt oameni muncitori. Mai mult, Vladimir precizează că Lituania sprijină Moldova într-un mod aparte și vrea să aducă țara noastră în Europa. „Lituania își dorește foarte mult să vadă Moldova în rând cu alte țări. Un europarlamentar lituanian mi-a spus că îi este milă că Moldova este distrusă pe dinăuntru. În Moldova e ca în fabula „Racul, broasca și știuca”. Iată de ce carul (integrarea europeană – n.red.) stă pe loc”, e de părere Vladimir.
Totodată, Vladimir Sandu susține că, întrucât Moldova a fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei în 1991, în semn de recunoștință, există o inițiativă care prevede ca o stradă din Vilnius să fie numită „Hora Moldovei” sau „Chișinău”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!