Actualitate

Moldovenii care au muncit și locuit în Franța vor primi suport de reintegrare la întoarcerea în țară

Astfel, cetățenii țării noastre vor beneficia de ajutoare materiale și financiare pentru dezvoltarea unei afaceri, încadrarea în cîmpul muncii și incluziune socială, odată cu întoarcerea acestora acasă.

Ministrul MMPSF, Stela Grigoraș, a declarat că semnarea acestui acord bilateral de colaborare între cele două țări se încadrează în programul de activitate a Guvernului pentru anii 2016-2020.

„Ne propunem ca acest parteneriat să-i stimuleze pe cetățenii noștri de peste hotare să se întoarcă voluntar acasă și să implementeze la noi în țară bunele practici preluate de acolo. Sperăm că acest acord va duce la extinderea relațiilor de colaborare de acest fel și cu alte state, unde sînt înregistrați un număr mare de moldoveni”, a spus Grigoraș.

La rîndul său, directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, Diedier Leschi, a menționat că autoritățile franceze vor depune tot efortul pentru a îndeplini cu succes acest acord de colaborare, care este binevenit pentru ambele părți.

„Intenția noastră este să ajutăm cetățenii străini care au contribuit la dezvoltarea țării noastre, să se întoarcă la ei acasă și să aibă posibilitatea de a se integra în societate mult mai ușor. Cunoștințele acumulate peste hotare le vor putea aplica în activitățile sau afacerile pe care le vor dezvolta aici, iar ulterior aceasta poate duce la o cooperare cu alte structuri din diferite domenii din Franța, ceea ce este benefic pentru ambele țări”, a afirmat Leschi.

În context, oficialul moldovean a mai precizat că în prezent, atît autoritățile franceze, cît și cele de la Chișinău „nu dispun de date exacte cîți cetățeni moldoveni muncesc în Franța. Acest parteneriat va oferi posibilitatea creării unei baze de date comune și identificarea tuturor cetățenilor care muncesc legal sau la negru”.

Din 2003, Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare a susținut peste o mie de proiecte ce țin de reintegrarea cetățenilor moldoveni din Franța, care s-au întors la baștină. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *