Actualitate

Moldovenii de peste hotare au trimis acasă în cel de-al doilea trimestru peste 300 milioane de dolari, mai puțin cu 8.5% față de anul trecut

Potrivit BNM, 82,8 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani (doar în USD, EUR și RUB), în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 17,2 la sută sunt transferuri bancare (în diverse valute) prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor în care se fac transferuri față de dolarul SUA au contribuit cu 3,4 puncte procentuale la diminuarea remiterilor. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, diminuarea reală a transferurilor a constituit 5,1 la sută. Aceasta s-a produs ca urmare a majorării transferurilor în euro cu 4,0 la sută și al diminuării remiterilor în dolari SUA și ruble rusești cu 16,0 la sută și 51,0 la sută respectiv.

Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 46,4 la sută, în creștere cu 6,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul II 2018, iar celor din CSI le-a revenit ponderea de 22,7 la sută, în descreștere cu 6,5 puncte procentuale, menționează BNM. Respectiv, transferurile din alte state, exceptând UE și CSI, au constituit 30,9 la sută în trimestrul doi 2019.

BNM atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare. Ele includ și alte transferuri, care însă reprezintă mai puțin de 2 la sută din total.

https://radiochisinau.md 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.