Moldovenii plecați peste hotare sunt îndemnaţi de Ministerul Muncii să revină acasă şi să contribuie la dezvoltarea ţării
Potrivit raportului, migranţii reîntorşi în ţară reprezintă aproximativ 2,6 la sută din populaţia activă, cu vârstă cuprinsă între 15-64 ani. Cei mai mulţi sunt bărbaţi din mediul rural.
Puţin peste 40% dintre cei care au revenit acasă au o ocupaţie stabilă. Aceştia sunt fie angajaţi, fie antreprenori. Peste o treime sunt însă şomeri sau muncesc ocazional. Cei mai vulnerabili pe piaţa muncii sunt tinerii, care se întorc din străinătate.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, de la începutul anului, aproximativ 21 de mii de moldoveni au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei. Alţi aproape 240 de mii sunt incluşi în grupul de risc.
Datele Biroului de Migraţie şi Azil arată că aproape un milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă peste hotare. Potrivit raportului, în 2012, peste 820 de mii de moldoveni se aflau în străinătate, iar aproape jumătate de milion practicau munci sezoniere. Alţi peste 330 de mii aveau un loc de muncă stabil peste hotare.
Datele arată că mai bine de două treimi din totalul migranţilor, lucrează în Rusia, iar pe locul doi este Italia, unde muncesc aproximativ 20 la sută dintre moldovenii plecaţi peste hotare. Urmează Spania, Israel şi Canada.
sursa: publika.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!