CSI / RusiaDirecţia Europa

Moscova: Armata rusă a simulat atacuri cu rachete nucleare în Europa, între Polonia şi Lituania

Război în Ucraina, ziua 71. Miercuri, Moscova a anunţat că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP, potrivit Agerpres. De asemenea, Rusia a anunțat miercuri încetarea focului, timp de 3 zile, pentru evacuarea civililor din adăposturile oțelăriei Azovstal.

Anunţul a venit în cea de-a 70-a zi a intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, cu mii de morţi şi cu peste 13 milioane strămutate în cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa de la al Doilea Război Mondial.

După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a lansat ameninţări, sugerând disponibilitatea de a desfăşura armele nucleare tactice ale Rusiei.

În timpul manevrelor militare de miercuri, din enclava de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, Rusia a simulat ”lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a anunţat ministerul Apărării într-un comunicat.

De asemnea, militarii au efectuat şi o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita ”o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării.

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în Europa

Forţele ruse au practicat lovituri simple şi multiple asupra ţintelor care imitau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic, se arată în comunicat.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, militarii au desfăşurat acţiuni “în condiţii de radiaţie şi contaminare chimică”. La exerciţii au participat peste 100 de militari.

Rusia a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce Putin a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie.

Putin a avertizat asupra unor represalii ”rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. În ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *