CSI / Rusia

Moscova rămâne o amenințare al Europei: Retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina nu lasă în urmă doar urmele șenilelor de tancuri, ci și un mesaj dur pentru Ucraina și Occident

Desfășurarea a dat Moscovei capacitatea de a începe o operațiune militară substanțială în Ucraina, păstrându-și în același timp intențiile suficient de vagi pentru a-l speria pe Zelensky, care a cerut lui Putin să accepte restabilirea încetării focului. Oferta lui Zelensky de a-l întâlni pe Putin a fost o recunoaștere tacită că Ucraina nu poate renunța la acordul de la Minsk, din 2015, în ciuda limitelor acestuia – Ucraina nu a putut recunoaște autonomia zonelor ocupate de separatiștii ruși, scrie biziday.ro.

Rușii și-au propus să-l facă pe Zelensky să transpire și să le demonstreze ucrainenilor că, la o adică, Ucraina nu este țară NATO și va fi pe cont propriu. “În același timp, concentrarea de forțe ruse a arătat și Occidentului că retorica neprietenoasă și escaladarea au un preț – riscul unui conflict real, pe care nimeni nu îl dorește. Kremlinul s-a făcut auzit”, a declarat Alexander Baunov, senior senior la Carnegie Moscow Centre.

Pe de altă parte, la începutul acestei crize, președintele Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin “ucigaș”. La finalul ei, președintele SUA l-a invitat pe Putin la un summit bilateral – indicând că, pentru toate noile sancțiuni occidentale împotriva acestuia, Moscova este încă binevenită la o discuție.

Reducerea presiunii la o zi după ce Putin a avertizat vestul împotriva traversării liniilor roșii ale Rusiei a arătat că și Kremlinul “a înțeles că nivelul de escaladare atins este adecvat, dar că trebuie să se retragă puțin pentru a întâlni propunerea lui Biden”, a spus Baunov.

Exercițiile militare ale Rusiei au depășit cu mult orice operațiune efectuată anterior de Moscova la frontiera ucraineană de la semnarea acordului de la Minsk. În ultimele săptămâni, Moscova a mutat peste 100 de mii de soldați la granița cu Ucraina dar și tancuri, avioane, forțe navale, spitale de campanie și echipamente de război electronic. Dar, chiar dacă trupele rusești se retrag, Moscova are încă opțiunea de a crește presiunea asupra Ucrainei în viitor – Armata 41 rusă își va lăsa echipamentul și mijloacele de luptă la o bază de lângă granița ucraineană, în vederea exercițiilor comune cu Belarus din această vară.

Oleksiy Arestovici, consilier al șefului de stat major al lui Zelensky, Andriy Yermak, a declarat că această concentrare de forțe ruse a fost un “bluff strategic”, menit să pună presiune asupra Ucrainei pentru a face concesii. “Rusia nu are capacitatea fizică de a purta război împotriva Ucrainei”, a spus Arestovici, sugerând că Putin a încercat în același timp să distragă atenția și de la economia în cădere a Rusiei, prin stimularea sentimentului patriotic înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

“Retragerea trupelor demonstrează că Putin nu a avut deloc intenția de a invada, ci a folosit amenințarea pentru a obține o poziție de negociere”, a spus Alyona Getmanchuk, directorul grupului de reflecție New Europe Center din Kiev. Adevărata problemă, a mai spus ea, este că “succesul acestei tactici îl va face pe președintele rus să o repete din nou și din nou, în viitor”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *