Moldova

Motivele pentru care oamenii își pun capăt zilelor

Statisticile arată că la fiecare 40 de secunde o persoană decedează apelând la suicid, ceea ce înseamnă că cel puțin un milion de oameni mor din această cauză anual. De asemenea, în ultimii ani, lucrurile devin destul de alarmante și pentru R. Moldova.
 
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2010, în R. Moldova s-au înregistrat 676 de decedați în urma suicidului, cu 25 mai mulți decât în 2009, iar în anul 2011 numărul cazurilor de deces prin sinucidere a fost de 502, dintre care 430 de bărbați și 72 de femei. Ultimele date statistice arată că cea mai folosită metodă de sinucidere este în continuare cea prin spânzurare. Mai puțin sunt folosite pastilele și armele albe.

În ultima perioadă, buletinele de știri sunt invadate de informații referitoare la tentative și sinucideri. Unele dintre ele au zguduit de-a dreptul R. Moldova. În cele ce urmează, vom menționa doar câteva cazuri. Cel mai recent s-a întâmplat în noaptea de 2 spre 3 martie, când o tânără de 16 ani, din raionul Glodeni, s-a sinucis prin spânzurare. Sinistra descoperire a fost făcută de către mama și fratele victimei. Potrivit direcției de învățământ din raion, în ultima perioadă adolescenta încetase să mai frecventeze școala și avea probleme de comportament.
Un alt caz similar s-a petrecut aproape cu un an în urmă, când o fetiță de 12 ani a fost găsită spânzurată într-o anexă din curtea casei părintești. Nimeni nu știe de ce a apelat fata la acest gest, se știe doar că mama adolescentei era plecată de mulți ani peste hotare, iar ea s-a aflat mai mult timp în grija rudelor sau a unor vecini. Cu trei săptămâni înainte de această întâmplare, în raionul Rezina, o altă adolescentă și-a pus capăt zilelor prin aceeași metodă. Și în cazul acesteia, părinții erau plecați peste hotare.

Numărul suicidelor în cazul copiilor este în continuă creștere

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani, situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare, iar numărul suicidelor în rândul copiilor este în continuă creștere.

Contactată de TIMPUL, psihologul Elena Covaliov a explicat că de cele mai multe ori sinuciderea este o modalitate de a evada dintr-un conflict interior.

„Unii au capacitatea de a găsi soluții pentru a depăși problemele, iar alții nu, de aceea și recurg la suicid. Din câte arată statisticile, anume adolescența este perioada în care au loc cele mai multe sinucideri, deoarece anume atunci au loc cele mai importante schimbări atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic”, explică specialista.

Unde se termină viața virtuală și începe cea reală

Potrivit ultimelor date ale „Rospotrebnadzor”, Rusia este țara care se situează pe primul loc după numărul sinuciderilor în rândul adolescenților în Europa. Astfel, în perioada 1990-2010 s-au înregistrat aproape 800.000 de cazuri de sinucideri pe teritoriul Federației Ruse.
După părerea Elenei Covaliov, una din cauzele ce împing adolescenții spre suicid, în afară de plecarea celor apropiați peste hotare, este internetul și viața virtuală: „Nu demult am consultat un adolescent care era obsedat de dorința de a-și lua viața. Tinerii nu-și dau seama unde se termină viața virtuală și unde începe cea reală. Toate aceste lucruri se întâmplă din lipsă de comunicare și incapacitatea de a-și construi relații cu oamenii în realitate. În prezent, majoritatea tinerilor comunică doar pe rețelele de socializare. Atunci când omul trăiește cu iluzii, viața reală îi pare o problemă, astfel mulți dintre ei ajung la suicid”, povestește Elena Covaliov.

„Dacă nu mă iubiți, mai bine omorâți-mă”

Cu părere de rău, și copiii cu vârste mai fragede recurg la asemenea metode: „Din practica mea pot să spun că am avut situații când la o ședință de psihologie un copil de trei ani le-a spus părinților: „Dacă nu mă iubiți, mai bine omorâți-mă”. Este o metodă de a obține cât mai multă atenție. Din păcate, părinții nu întotdeauna își pot manifesta sentimentele corect. Ei nu înțeleg că darurile nu sunt soluția cea mai bună, copiii au nevoie de afecțiune și susținere”, menționează psihologul.

La nivel internațional, psihologii afirmă că sunt câteva motive din care adolescenții încearcă să-și pună capăt zilelor, unele dintre ele fiind dorința de a cauza celor apropiați durere și tendința de a atrage atenție asupra personalității lor. De asemenea, psihologii atrag atenția asupra faptului că suicidul poate fi o formă extremă de protest și comportare.

Vârsta de șapte ani este la fel o perioadă foarte dificilă pentru copii. Elena Covaliov lămurește că, atunci când copiii reușesc să treacă peste crizele psihologice legate de vârstă, perioada de adaptare pentru etapa următoare trece destul de rapid. Anume în această perioadă, părinții ar trebui să fie foarte atenți.

Șomerii sinucigași

În afară de copii și adolescenți, datele statistice arată că și numărul sinucigașilor șomeri este destul de mare. Potrivit Elenei Covaliov, o problemă destul de gravă ar fi fundalul negativ al societății noastre. „Problemele social-economice, politice, religioase, toate aceste structuri în prezent nu sunt stabile. Oamenii de la noi sunt mereu dezorientați și crezând că lucrurile nu au cum să se schimbe în bine, unii recurg la sinucidere”, explică psihologul.

În Uniunea Europeană, ratele de deces prin sinucidere sunt de trei ori mai mari la bărbați decât la femei. În R. Moldova, în ultimii cinci ani, s-au sinucis 2564 de bărbați, pe când numărul femeilor care și-au pus capătul zilelor nu a depășit cifra de 447.

Potrivit psihologului, a fost o perioadă când la consultație veneau mai multe femei și domnișoare, iar tentativele de suicid adesea erau legate de o iubire neîmpărtășită. În prezent, însă, specialista spune că din ce în ce mai mulți bărbați apelează la specialiști după ajutor.
„Înainte, oamenii se adresau cu probleme legate de dragoste, stări emoționale, sentimente. Acum însă, oamenii au devenit depresivi și foarte agresivi”, menționează psihologul.

După spusele ei, nici până acum oamenii nu s-au obișnuit să se adreseze psihologilor după un sfat atunci când simt că au nevoie de ajutor.
„Peste hotare acest lucru este o normă, psihologul este ca un membru de familie. La noi, însă, oamenii țin toate problemele închise în sine. Și asta este un lucru foarte periculos, deoarece, din dorința de a fugi de realitate, mulți își găsesc refugiul în alcool, droguri sau recurg chiar la sinucidere”, spune femeia.

„Viața chiar este frumoasă”

Preotul Andrei Rusu zice că a avut situații când în timpul spovedaniei oamenii mărturiseau că au avut tentative sau gânduri de a-și lua viața, cu toate că astfel de oameni sunt foarte puțini. Însă cei care au ajuns într-o asemenea situație de cele mai multe ori povesteau că toate gândurile despre sinucidere veneau din cauză că erau măcinați de frică.

„Motive sunt multe: teama că sentimentele lor nu vor fi înțelese sau că datorează o sumă mare de bani pe care n-o pot întoarce, frica de singurătate, de obicei, toate acestea vin de la sentimentul de frică”, spune preotul.

Atunci când întâlnește asemenea persoane, preotul zice că de fiecare dată încearcă să discute și să le acorde ajutor: „De fapt, le explic că viața este un dar de la Dumnezeu și, dacă stăm să ne gândim mai bine, viața chiar este frumoasă, vreau ca ei să înțeleagă că drumul pe care l-au ales este unul greșit”.

După aceste discuții, de la suflet la suflet, oamenii se simt mai bine și pleacă cu sufletul împăcat. Mulți mărturisesc că au avut asemenea gânduri, pentru că treceau printr-o perioadă mai dificilă. Ei înțeleg că au greșit și spun că niciodată nu vor mai încerca așa ceva.

În RM, de la începutul anilor 1990, peste 14100 de oameni și-au pus capăt zilelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *