Politică

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Colosul din răsărit a mobilizat TOATE RESURSELE de care dispune, pentru a debarca, atenție! o singură persoană. Și-a pus în funcțe toate instrumentele diabolice de presiune pe care le are la dispoziție, a mobilizat la maxim serviciile secrete, care și-au reactivat o armată întreagă de agenți conservați de la Chișinău. A investit milioane de dolari, prin așa-zise organizații neguvernamentale, a finanțat, direct sau indirect, zeci de instituții media, a transmis prin curieri milioane de dolari pentru PSRM și toate acestea, repetăm, pentru a debarca UN SINGUR OM!

Fără îndoială, acest efort titanic trebuie să aibă și o explicație logică, iar adevărul este, și în acest caz, la suprafață. Ca președinte al fostului partid de guvernământ, Vlad Plahotniuc și-a pus drept scop inclusiv reintegrarea reală a țării, rezolvarea conflictului transnistrean și lichidarea focarului de instabilitate care ținea în șah întreaga Europă.

Guvernarea democrată a adoptat, în acest sens, o tactică a pașilor mărunți – și-a propus să rezolve problemele concrete cu care se confruntă oamenii din zona de securitate de la Nistru, dar și în toată regiunea transnistreană pentru ca, în cele din urmă, să se ajungă în mod firesc și la identificarea unei soluții politice pentru acest conflict ținut artificial ”la rece”.

Iată doar câteva dintre realizările concrete: Plahotniuc, prin colegii săi din PDM, a rezolvat problema loturilor de pământ, aflate în proprietatea fermierilor din Dubăsari, a facilitat accesul mașinilor înmatriculate în Transnistria în spațiul comunitar, a stimulat schimbul de mărfuri cu agenții economici din stânga Nistrului, a obținut reducerea presiunilor asupra școlilor cu predare în limba română. Pentru prima dată, anume Plahotniuc a obținut securizarea hotarului de est al Republicii Moldova, considerat în permanență o gaură neagră. Vameșii moldoveni stau alături de colegii ucraineni la punctele de control, ceea ce a diminuat considerabil fluxul de contrabandă, migrație ilegală și a blocat accesul în și din regiune a ”omuleților verzi”.

După o lungă perioadă de război rece, relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului au început să se dezghețe. Au sporit contactele dintre oamenii de afaceri, s-a renunțat la tonul ultimativ, însă toate aceste performanțe au pus pe jar Federația Rusă, care, deși este, oficial, mediator în procesul de negocieri, se opune cu tot ce are soluționării politice a conflictului.

În realitate, Rusia are nevoie de o enclavă separatistă, prin intermediul căreia să țină în șah întreaga Republică Moldova, dar și Ucraina, România și Sud-Estul Europei. Dispariția focarului de instabilitate de la Nistru este ultimul lucru pe care îl dorește Moscova. Din contra, Kremlinul are nevoie de noi tensiuni, de un nou război rece, de o nouă retorică războinică, iar pentru aceasta trebuia să înlăture principalul impediment în realizarea acestor obiective – Vlad Plahotniuc.

Emisarul Kremlinului, Dmitri Kozak, cel care a vent personal la Chișinău ca să ”moșeasca” alianța care îi poartă acum numele, a avut drum și pe la Tiraspol. Acolo a avut discuții cu ”elita politică”, în stilul său tradițional, folosit și în raport cu Dodon – cu urlete și pumni trântiți în masă.
Și primele efecte se resimt deja. Pe lângă noi aplicații ale forțelor paramilitare transnistrene, liderii de la Tiraspol au revenit la politica lor veche de provocări. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de control a fost sesizată deja despre un şir de noi cazuri de intimidare şi de reţinere a locuitorilor satului Chircăieşti de către patrulele mobile de grăniceri şi vameşi transnistreni, pe segmentul dintre localităţile Chircăieşti şi Chiţcani. Totodată, delegaţia moldovenească a evocat practicile provocatoare ale structurilor subordonate Tiraspolului, care încalcă sistematic dreptul cetăţenilor la libera circulaţie.

Așadar, Rusia începe să-și facă din nou mendrele la Nistru, fără să întâmpine nicio reacție din partea noului Guvern de la Chișinău. Din contra, s-a creat impresia că desemnarea lui Vasile Șova în funcția de vicepremier pentru Reintegrare s-a făcut tocmai pentru a facilita misiunea destabilizatoare a Moscovei în Estul Republicii Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *