Afaceri

MS: Înţelegerea secretă pentru procurarea insulinei s-a făcut… „în cadru legal”

ANPC a anunţat că a depistat, în urma unei investigaţii complexe, mai multe nereguli cu privire la procedura de achiziţionare a insulinei în cadrul Programului Naţional „MoldDiab” pentru anii 2009-2010. Potrivit ANPC, Agenţia Medicamentului a încălcat legislaţia privind protecţia concurenţei, avantajând doi agenţi economici care câştigau permanent licitaţiile printr-o înţelegere secretă. Cei doi agenţi economici învingători permanenţi, ISEPS FARMA şi DIDIADI PRIM ar fi participat la aceste licitaţii prin înţelegere secretă despre preţuri şi volume pentru insulina solicitată de AM. În aceeaşi ordine de idei, ANPC a constatat că agenţia a încălcat normele legale şi nu a respins ofertele în lipsa unei concurenţe, ci a divizat loturile în două părţi egale între ofertanţii respectivi. De asemenea, ANPC a constatat că AM mai cerea o taxă în mărime de 0,2% de la ofertanţii câştigători pentru desfăşurarea procedurii de achiziţie şi coordonare a contractelor de achiziţii, taxă neprevăzută de lege, astfel constituind o barieră la intrarea operatorilor potenţiali pe piaţa farmaceutică, precum şi pasibilă să conducă la majorarea neîntemeiată a preţurilor la produsele respective. ANPC propune Guvernului RM să excludă aplicarea acestei taxe prin modificarea hotărârii respective de Guvern. În consecinţă, ANPC a declarat că DIDIADI PRIM şi ISEPS FARMA vor fi obligate prin instanţă să achite o amendă în mărime de 1% din venitul obţinut ilegal prin încălcarea legislaţiei, deşi Agenţia spune că nu cunoaşte care este venitul obţinut de cele două firme.

Întrebat de TIMPUL, dacă MS a făcut vreo investigaţie proprie pentru a stabili încălcarea legislaţiei de către AM, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că nu este nevoie de o cercetare minuţioasă în acest caz, pentru că AM nu este vinovată. „ Atât AM, cât şi cei doi agenţi economici nu au încălcat legislaţia. Noi nu ne putem permite să schimbăm agenţii care importă insulină de la un an la altul. În primul rând, aceasta ar costa statul cheltuieli de 150 mln. de lei, iar în al doilea rând, oamenii obişnuiţi cu un tip de insulină nu pot fi trataţi cu un alt tip”. Întrebat, care este rostul organizării licitaţiilor, dacă se cunoaşte câştigătorul, ministrul a declarat că ele într-adevăr nu-şi au rostul, iar faptul că cei doi agenţi economic erau câştigători concomitent a fost justificat prin aceea că ei importă tipuri diferite de insulină.

Contactaţi de TIMPUL, responsabili de la ISEPS FARMA ne-au comunicat că „licitaţiile s-au făcut în cadru legal, iar cei de la ANPC nu pot judeca, din moment ce nu au fost prezenţi la faţa locului”. Reprezentanţii DIDIADI PRIM au refuzat să vorbească cu noi, motivând că sunt ocupaţi şi vor reveni cu un sunet când se vor elibera. De atunci a trecut aproape o săptămână…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *