Timpul Liber

Munții Apuseni, cetatea spiritului românesc

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai interesante destinații turistice din România. Relieful carstic cel mai bogat din Europa (aproximativ 400 de peșteri), precum și flora, și fauna specifică reprezintă tot atâtea motive pentru care zona a fost declarată rezervație naturală. Locuitorii acestei zone, moții, sunt renumiți pentru obiectele din lemn pentru uz gospodăresc, pe care continuă să le confecționeze din generații, mergând să le vândă apoi în toată țara. Ciuberele și donițele de lemn din Apuseni pot fi întâlnite în majoritatea târgurilor din România. Încă se mai pot vizita asemenea ateliere artizanat în satele moților unde, dacă sunteți curioși, mai puteți auzi și renumitele tulnice sau buciume transilvane.

Pe lângă relieful carstic variat (Cetățile Ponorului, Padiș, Groapa Ruginoasa, Poarta lui Ionele, Ghețarul de la Scărișoara, Focul Viu etc.), un punct de interes îl reprezintă obiectivele muzeale și istorice. De exemplu, Muzeul aurului de la Brad, unde există o bogată colecție de pepite, dar și de unelte tradiționale pentru extragerea aurului, îndeletnicire ce datează de peste 2000 de ani în aceste locuri.

Peșteri de vis

Revenind la peșteri, adevărate miracole ale lumii subterane, de o frumusețe răpitoare, vă vom recomanda câteva dintre cele mai spectaculoase locuri pentru incursiuni în măruntaiele pământului de neuitat.

Peștera Urșilor


Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Numele peșterii se datorează numeroaselor fosile de „urși de cavernă" (Ursus spelaeus) descoperite aici. Peștera era un loc de adăpost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La bătrânețe, ca multe alte mamifere (ex. elefantul african), ursul de peșteră se retrăgea să moară în același loc ca și strămoșii sau predecesorii săi.

Peștera Scărișoara


Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de Ghețar, iar Scărișoara vine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost botezată. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.

Peștera Meziad

Peștera Meziad este o peșteră mare, fiind una dintre primele peșteri amenajate și mult timp una dintre cele mai lungi peșteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele) fiind situată în județul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud-estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni. Declarată monument al naturii, o rezervație speologică, peștera a fost cercetată intens. În 1921 a fost vizitată de o echipă de geologi având în frunte pe renumitul speolog român Emil Racoviță. Peștera Meziad a fost reamenajată în 1972 și deschisă turismului.

Turism la superlativ

Acestea sunt doar trei dintre cele câteva sute de peșteri incredibile din această regiune, recomandate mai ales datorită infrastructurii excelente și ușurinței cu care pot fi vizitate, chiar și de către cei care nu au niciun fel de aptitudini pentru alpinism sau drumeții montane.

Nu trebuie să aveți teama că, aflându-vă în creierii munților, vă veți lipsi de confortul civilizației secolului XXI. Cele mai frumoase pensiuni agroturistice europene, care au toate facilitățile necesare unui turist exigent, vă așteaptă să le călcați pragurile și să le fiți oaspete. Vă recomandăm cu căldură, de asemenea și cazările în casele oamenilor simpli. Pe lângă că veți fi primit așa cum se cuvine, cu tot ce e mai bun în casa lor, veți avea o mostră de istorie vie a unui neam, cel al moților, de un eroism tragic de-a lungul unei istorii care le-a fost potrivnică în privința credinței, a limbii și a identității lor naționale de români. 1000 de ani de asuprire națională nu au șters din mințile și inimile acestor oameni mândria de a fi români, credința în Dumnezeu și optimismul într-un viitor mai bun. 

31.05.2013

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *