Muzeul Cosmonauticii la Chișinău

Chișinăul găzduiește un loc unde misterele spațiului cosmic sunt explicate tuturor, iar cei mai renumiți cosmonauți zâmbesc din fotografii cu o vechime de câteva decenii. Acolo, nu se uită despre contribuția moldovenilor în cercetarea cosmosului, iar copiii învață cum să modeleze rachete. Muzeul Cosmonauticii așteaptă vizitatori pentru a le face cunoștință cu un domeniu ce deșteaptă curiozitatea celor mici și mari.
Rachete, dispozitive și costume de cosmonaut
Fondat în timpul Uniunii Sovietice de către Nelia Kirilov, conducătoarea colectivului Tinerii Cosmonauți, Muzeul Cosmonauticii a activat mulți ani în incinta școlii medii nr. 46. Din 1996, muzeul face parte din Centrul creaţiei tehnice a copiilor din sectorul Râșcani. Într-o încăpere tapetată cu stele fosforescente, zeci de exponate așteaptă să fie descoperite. Majoritatea obiectelor expuse au fost aduse de către conducătoare de la Cosmodromul Baikonur și de la Moscova. Doritorii pot urmări desenul în mărime naturală a rachetei Ghird-09 ce a reușit să se ridice la o înălțime de 420 m; fotografii cu renumitul cosmonaut Iurii Gagarin, care s-a aflat la bordul celei dintâi nave spațiale pe 12 aprilie 1961 și cu fondatorul cosmonauticii practice Serghei Koroliov. Aici, la muzeu, vizitatorii vor afla că prima femeie-cosmonaut, rusoaica Valentina Tereșkova, a făcut 34 de rotații în jurul Pământului în 1963.
Tot aici pot fi văzute și bucăți din materialele ce acoperă corabia lansatoare și nu permite incendierea acesteia în urma interacțiunii cu aerul. Copiii vor fi impresionați la vederea unui adevărat costum de cosmonaut, folosit în timpul celor doi ani de pregătiri intense înainte de decolare. Printre exponatele prezentate, se află dispozitive ce măsoară temperatura și tensiunea la intrarea navei în atmosferă, machete și bucăți ale rachetelor sovietice.
„Simte-te cosmonaut”, fabricat în Moldova
Puțin cunoscut este aportul savanților moldoveni în domeniul cosmonauticii. La muzeu, sunt prezentate renumitele creioane ce pot scrie în spațiu, care au fost inventate în anii ’70 de învățații basarabeni. Moldova, fiind o țară agrară, a contribuit la dezvoltarea produselor alimentare, necesare cosmonauților dincolo de atmosferă. Fiind în imponderabilitate, astronauții pierd reflexele de mestecare și înghițire. Pentru a soluționa această problemă, savanții de la Institutul de Cercetări în domeniul alimentației au elaborat un tip de bețișoare din fructe uscate ce-i ajută pe cosmonauți să-și recapete reflexele bucale timp de 10 minute. Tot la institut au fost create printr-un complex al procesului tehnologic sucuri în tuburi, conserve, borșuri sub formă de praf. Toate acestea pot fi văzute la Muzeul Cosmonauticii. Și astăzi, Moldova produce, la comanda altor țări, un set de băuturi și mâncare, numit Simte-te cosmonaut. Produsele moldovenești, destinate cosmonauților ruși, au înlăturat niște piedici esențiale ce stăteau în calea valorificării spațiului extraterestru.
Susținerea micilor rachetomodeliști
La Centrul creaţiei tehnice a copiilor şi tineretului din sectorul Râșcani activează numeroase cercuri extrașcolare: modelarea începătoare, lemnărie, design vestimentar, imprimare pe batic, ceramică, aeromodelism, rachetomodelism etc., unde sunt încadrați copiii din clasele I-IX. Peste 1500 de copii frecventează regulat cercurile de creație. 39 de conducători se ocupă cu micii învățăcei, însă resimt acut lipsa de resurse. Potrivit acestora, pentru activitatea Centrului, pe parcursul anului 2012, au fost alocate de către Direcția de învățământ doar trei mii pe lei. Atunci s-a decis stabilirea unei taxe simbolice pentru vizitatorii muzeului. „În aprilie, când e Ziua Cosmonauticii, avem peste 1000 de vizitatori. Uneori, mai primim donații de 20-30 de lei, dar sigur că nu ne ajung bani. Punem și noi din salariul pe care-l avem pentru hârtie, clei, materiale”, afirmă Liubovi Arapu, metodist și conducătoare de cerc. „Rachetele din Muzeul Cosmonauticii sunt create prin tehnica origami de copiii noștri, frumoși și talentați”, completează femeia.
Muzeul Cosmonauticii se găsește pe str. Crângului 7, Centrul creaţiei tehnice pentru copii şi tineret din sectorul Râşcani.
Victoria Colesnic, stagiară