(National Interest) Moscova va plăti un preţ amar pentru transferul de tehnologie militară Chinei
Dar, potrivit National Interest, chinezii au învăţat o mulţime de lucruri de la ruşi, iar în multe domenii i-au ajuns din urmă – şi posibil chiar în următorul deceniu să depăşească Rusia.
Lupta între Rusia şi China pentru cota de piaţă se va desfăşura în cinci domenii principale, sugerează publicaţia.
Avioane de lupta
În primul rând este vorba despre avioane de vânătoare. Chinezescul J-31 va deveni al doilea avion de lupta stealth din a cincea generaţie, care va ajunge pe piaţă internaţională. Potrivit rapoartelor, acesta va semăna mai mult cu americanul F-35, decât cu rusescul PAK-FĂ.
Pe de altă parte, JF-17 Thunder (cunoscut sub numele de FC-1 Xialong) – un proiect chino-pakistanez bazat pe MiG-21 – a fost un mare succes comercial anul trecut. Familia avioanelor de lupta „Suhoi”, cunoscute sub numele Flanker în limbaj NATO, aduce Rusiei profituri uriaşe – fiind vândut unui şir de cumpărători din Asia de Sud-Est. Dar ritmul exporturilor a încetinit în alte domenii, în special din cauza problemelor de calitate a aeronavelor MiG-29.
Cu excepţia PAK-FĂ (proiect indo-rus), Rusia nu are în plan nimic remarcabil, iar problemele la cel mai înalt nivel între India şi Rusia ar trebui să-i alerteze pe cumpărători.
Submarine
În ultimele luni, China a bătut palma cu Thailanda şi Pakistan în vederea construirii pentru aceşti clienţi de submarine diesel-electrice, făcând astfel primul pas „pe piaţă internaţională de submarine”. Principala victimă a succesului Chinei va fi cu siguranţă Rusia, deoarece produce modele similare. Constructori ruşi de submarine au manifestat demult temeri că transferul Chinei de submarine din clasa „Kilo” – în anii 1990-2000 – va aduce prejudicii strategice. Şi, se pare că, exact acest lucru s-a întâmplat, scrie publicaţia.
Comparativ cu alte sectoare navale din Rusia, construcţia de submarine rămâne unul dintre cele mai viabile domenii. China, în schimb, în această privinţa are foarte puţină experienţă. Avantajul pe care Rusia îl are în prezent va dispărea cu timpul, este convins analistul Naţional Interest.
Tancuri
Proiectanţii tancului rusesc „Armata” au transmis un mesaj clar că nu doresc că acesta să fie exportat în China. Şi nu fără motiv: China are o „atitudine liberă” faţă de proprietatea intelectuală rusă, din această cauza au apărut, de exemplu, probleme cu vânzarea avioanelor Su-27. Dar, în cazul tancurilor, această împrejurare nu este o problema, deoarece China dezvoltă propriile maşini blindate.
Analiştii chinezi (care cu greu pot fi consideraţi imparţiali), cred că tancurile produse şi proiectate în China vor depăşi „Armata”. Dar în cazul în care acestea vor fi mai mult sau mai puţin competitive cu omologul rus, Moscova va avea probleme serioase cu vânzarea noului tanc.
Pe de altă parte, Rusia a primit fericită vestea din India, unde guvernul a declarat închiderea proiectului noului tanc „Arjun”, care dureză de „mai multe decenii” şi care a absorbit resurse imense şi „nu a dus la crearea unei maşini bune”. Sunt puţine şanse că India să cumpere tancuri chineze, prin urmare, Rusia are şansă să câştige o nouă piaţă.
Rachete
Recent, presă a scris că China va cumpără de la Moscova sisteme de rachete antiaeriene S-400. Există temeri că, în ciuda măsurilor de precauţie, inginerii chinezi vor reuşi să pirateze o parte a sistemului şi vor pune la punct propria producţie şi export. Dar mult mai probabil este că Rusia e conştientă de faptul că China a ajuns-o din urmă în domeniul apărării antiaeriene, încât refuzul transferului ar fi lipsit de sens.
Şi China şi Rusia au intensificat eforturile pentru a cuceri noi pieţe pentru sistemele de rachete antiaeriene. Rusia deja a prezentat planuri care prevăd vânzări de rachete în Iran şi Brazilia. Este posibil că China să nu fie capabilă să ducă la bun sfârşit proiectul de co-producţie cu Turcia a sistemelor HQ-9, dar, totuşi, acest fapt arată cât de mult au avansat chinezii dpdv tehnologic.S-300
În cazul în care nu va fi învinsă de exportatorii occidentali, Rusia ar putea avea succes în rândul clienţilor aflaţi la „periferia chineză”, în ţări precum Vietnamul şi Malaysia.
În general, însă, China şi Rusia se lupta pentru aceiaşi clienţi cu produse care au caracteristici similare.
„Piaţă rachetelor balistice s-a schimbat”. Pe vremuri, Uniunea Sovietică livra rachetele balistice cu rază scurtă unei game largi de clienţi la nivel mondial. Dar, în ultimii ani, pe măsură creşterii controlului proliferării armelor şi a noilor condiţii politice, nivelul livrărilor s-a redus semnificativ.
La rândul sau, în ultimul deceniu, China a investit mult în dezvoltarea de rachete de croazieră. Avantajul Rusiei în faţă chinezilor depinde din nou de „geografia strategică”: cei mai mulţi dintre clienţi pot cumpără de la ruşi pentru că se tem de creşterea puterii Chinei în Asia de Sud-Est. Nici Beijingul probabil că nu le va vinde rachete ţărilor care apoi le vor îndrepta în direcţia armatei chineze. Dar, în Africa şi America Latină, China şi Rusia sunt concurenţi.
În concluzie, autorul aminteşte că Rusia a fost mult timp un avantaj asupra Chinei. În timpul Războiului Rece, furnizarea de arme a fost un mijloc de creştere a influenţei politice, „dar acum totul depinde de bani”. Rusia are nevoie cu „disperare” de un sector viabil al exporturilor de arme pentru a menţine baza să industrială „agonizantă” şi economia depăşită şi „complet dependenţă” de resursele energetice.
Pe termen lung, „toate cărţile sunt la China”, iar Rusiei îi va fi tot mai greu să concureze în sectorul de apărare.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!