ActualitateExterne

Naționaliștii chinezi revendică Vladivostokul rus, după interviul lui Putin

“Lecția de istorie” extinsă pe care Vladimir Putin a oferit-o în interviul său cu Tucker Carlson, fostul prezentator de la Fox News, i-a determinat pe unii naționaliști chinezi să ceară întoarcerea orașului-port Vladivostok, aflat în Orientul Îndepărtat rusesc scăldat de Pacific, scrie La Razon, conform Radio Radio România.

Orașul Vladivostok, care găzduiește cel mai mare port rusesc din Pacific, a fost predat Rusiei țariste în 1860, ca parte a Tratatului de la Aigun, care a stabilit granița dintre cele două țări de-a lungul râurilor Amur și Ussuri. De atunci, două dintre cele trei provincii din nord-estul Chinei, Heilongjiang și Jilin, au rămas fără ieșire la mare.

În ultimii ani, în China a apărut o mișcare printre cele mai naționaliste sectoare ale țării care solicită recuperarea enclavei. Aceste revendicări au reapărut ca o consecință a monologului lui Putin cu Carlson, în care acesta a pus în contrast presupusa întemeiere istorică a statului rus, care, potrivit lui, datează din secolul al IX-lea, cu “inventarea” Ucrainei din secolul XX.

“Potrivit istoriei, Rusia ar trebui să returneze Vladivostok și vastul teritoriu furat cu aproximativ 100 de ani în urmă”, a scris Robert Wu, un utilizator chinez, pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter. Beijingul a interzis oficial utilizarea platformei lui Elon Musk în China, dar utilizatorii de internet folosesc o rețea privată virtuală (VPN) pentru a o accesa fără restricții. În acest sens, un alt naționalist chinez a amintit că Rusia are teritorii pe care dinastiile imperiale chineze le controlaseră anterior. “Mergând mai departe, Mongolia de astăzi și Siberia rusă erau teritorii ale Chinei în timpul dinastiei Tang, cu capitala la Xi’an”, a scris el pe Weibo. Dinastia Tang datează din secolul al VII-lea.

Hărți și teritorii

Alți experți chinezi și-au exprimat scepticismul cu privire la utilizarea de către Putin a referințelor istorice în interviu. “Din punct de vedere istoric, un loc aparținând unui loc poate însemna foarte puțin. De ce ar trebui să ne referim la secolul al VIII-lea sau al XIII-lea, dar nu la 220 î.Hr.? Trăim în prezent cu legi, nu în secolul al VIII-lea”, a scris dl Zichen Wang, membru al Centrului Chinez pentru China și Globalizare și fost jurnalist pentru mass-media de stat chineză.

În august 2023, o hartă publicată de Ministerul Resurselor Naturale din China a revendicat alte zone aflate în dispută cu Rusia și țările vecine. Printre acestea se număra insula Bolșoi Ussuriski sau Heixiazi, la confluența a două râuri de graniță, a căror proprietate este împărțită legal între cele două țări. Pe harta oficială a Chinei, întregul teren strategic de 350 de kilometri pătrați a fost enumerat ca fiind cel mai estic teritoriu al său. Versiunile anterioare ale hărții au redenumit și locuri cheie din estul Rusiei. Vladivostok a fost redenumit Haishenwai, iar insula Sahalin a fost redenumită Kuyedao.

Prietenie politică

Mass-media de stat chineză a păstrat tăcerea cu privire la problema Vladivostok. Și Beijingul consideră sprijinul Kremlinului un bastion pentru combaterea influenței americane în afacerile internaționale. Moscova, la rândul ei, a fost nevoită să-și crească dependența de gigantul asiatic în ultimii doi ani pentru a evita sancțiunile impuse pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. În ciuda certurilor istorice, liderii Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, au proclamat în urmă cu doi ani “prietenia fără limite” dintre ambele națiuni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Inteligența occidentală trebuie să se concentreze aici ,la aceste teritorii ce pot deveni usor zonă de conflict ! Conflictul ar msi înmuia prietenia ruso chineza .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *