Actualitate

NATO a prins opt spioni ruși: „Politica NATO cu Rusia rămâne consecventă”

„Confirmăm că am retras acreditarea a opt membri ai Misiunii ruse la NATO, care erau ofițeri de informații nedeclarați", a anunțat miercuri un oficial al NATO.

De asemenea, NATO a redus la zece acreditările pe care le poate face Rusia în cadrul organizației, a spus oficialul. Nu a fost dată nicio explicație clară imediată pentru decizie, potrivit standard.co.uk.

Relațiile dintre NATO și Rusia au fost din ce în ce mai tensionate, iar discuțiile oficiale dintre acestea au fost limitate în ultimii ani.

„Politica NATO cu Rusia rămâne consecventă. Ne-am sporit acțiunile de descurajare și am întărit apărarea ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, în timp ce rămânem deschiși pentru un dialog semnificativ ”, a spus oficialul.

La scurt timp, Moscova a reacţionat, declarând că va răspunde la decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi, a afirmat parlamentarul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax.

Sluţki este preşedintele comisiei pentru afaceri internaţionale a camerei inferioare a parlamentului rus. Potrivit skynews.com, ultima dată când NATO a întreprins o astfel de acţiune colectivă împotriva Moscovei a fost atunci când aliaţii au expulzat şapte diplomaţi ruşi din misiune în urma otrăvirii spionului din Salisbury din 2018.

În acel moment, NATO a redus dimensiunea misiunii ruse la 20 de la 30. În prezent, misiunea permanentă a Rusiei la NATO include 20 de persoane. După expulzarea celor opt ruşi şi reducerea altor două poziţii, în cadrul misiuni vor mai rămâne numai 10 persoane. Astfel se poate constata că aceasta se reduce practic la jumătate.

Cea mai recentă mişcare, despre care se înţelege că a fost agreată marţi de toate cele 30 de state membre, a venit după ce în aprilie au apărut dezvăluiri despre implicarea suspectată a Rusiei într-o explozie mortală la un depozit de muniţii din Republica Cehă în 2014.

Sursa: adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *