Ultima oră

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, diplomatul rus a subliniat faptul că NATO și România, ca parte a acestei alianțe, sunt foarte active în regiune. Reprezentantul rus a cerut ca avioanele militare ale Federației Ruse să nu mai fie interceptate.

„Suntem deschiși si cerem (n.r. – Alianței Nord-Atlantice) să înceteze interceptările avioanelor rusești. Ele zboară în spațiul aerian internațional. Dragi prieteni, acestea sunt reglementări internaționale”, a precizat Kuzmin, în timpul conferinței sale.

Protejarea spațiului aerian al NAOT nu se face după cum spune Rusia

Secretarul general adjunct Mircea Geoană, în cadrul unui interviu la postul de televiziune Realitatea Plus, a fost întrebat de această declarație controversată a diplomatului rus.

„N-am urmărit declarația ambasadorului rus la București, dar vă spun că din punct de vedere al spațiului aerian aliat suntem o echipă de 30 de națiuni care ne protejăm și controlăm spațiul aerian constant. Facem acest lucru din Spania unde este centrul nostru de supraveghere aeriană la nivelul întregii Europe.

Protejarea spațiului aerian aliat nu are a face cu ce spune sau crede Federația Rusă. O facem pentru a proteja teritoriul în limite internaționale legale. Dimpotrivă, vedem mult mai multe incursiuni din partea Federației Ruse. Și în Nord, și la Marea Neagră sau Mediterană.

Cred că există și o diplomație tactică. Kogălniceanu și Câmpia Turzii sunt două baze aeriene foarte importante pentru România, NATO sau SUA. Nu facem decât să ne protejăm teritoriul”, a precizat Mircea Geoană, în cadrul interviului citat.

Scutul de la Deveselu și retorica Federației Ruse

Înaltul diplomat român a făcut referire și la narativul Federației Ruse cu privire la scutul de la Deveselu. Mircea Geoană a subliniat din nou că instalația nu are nicio legătură cu Federația Rusă și are scop pur defensiv.

„Deveselu nu are niciun fel de valență și capacitate ofensivă. Este un sistem defensiv destinat exclusiv unor eventuale atacuri din spațiul extra euroatlantic. Nu are de-a face cu Federația Rusă, care continuă din motive tactice și de comunicare să susțină lucruri care nu sunt valabile.

Vreau ca toți românii și toți cetățenii să fie extrem de liniștiți că ne facem datoria protejând spațiul aerian, protejând teritoriul și spațiul NATO și o facem cu profesionalism și vigilență”, a conchis secretarul adjunct al NATO.

Un detașament britanic cu patru Eurofighter Typhoon se află în prezent la Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană

Amintim că interceptările aeronavelor în această regiune a frontierei NATO sunt efectuate de către efective militare de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde alături de aeronavele MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon ale României, partenerii noștri din cadrul NATO participă și ei la misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Misiunile sunt autorizate de la Centrul de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon, din Spania.

În prezent, un detașament britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, execută misiuni de poliție aeriană, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *