Ultima oră

Nealinierea la sancțiunile față de Rusia „o să ne coste”. R. Moldova nu e sigură de care parte a baricadei se află

Expert în domeniul politicilor publice și instituțiilor europene, fost deputat al Platformei DA, Igor Munteanu a spus într-un interviu acordat Europei Libere că, prin decizia sa, R. Moldova a transmis Kievului un mesaj „negativ”. „Bănuiesc că această decizie ne va costa în raport cu statul vecin care rezistă în acest moment agresiunii ruse”, a spus Munteanu.

Țărilor occidentale, R. Moldova le transmite că nu e sigură de care parte a baricadei se află. „Pentru că pe de o parte criticăm agresiunea, așa cum a făcut-o președinta Maia Sandu, dar nu ne asumăm nici un fel de riscuri, sau sugerăm că am prefera situația în care nu vedem, nu auzim și suntem mai degrabă preocupați ca ecourile acestui război să treacă pe lângă noi”, a spus fostul ambasador moldovean în Statele Unite.

Reluând o teză dintr-un recent articol al său din jurnalul International Politics and Society, Igor Munteanu a mai spus în interviu că este „falsă” ideea că neutralitatea invocată frecvent de autoritățile moldovene în urma invaziei rusești in Ucraina poate rezolva problema unor amenințări externe sau interne ale R. Moldova.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale și aliate au introdus treptat sancțiuni aspre contra Rusiei pentru a descuraja un atac asupra Ucrainei, iar după invazia din 24 februarie – pentru a mări prețul plătit de Moscova pentru invazie.

Confirmând decizia moldoveană de nealiniere la sancțiuni, pe 28 februarie, ministrul de externe, Nicu Popescu, a spus într-o emisiune a postului TV8 că societatea, economia și sistemul energetic ale R. Moldova „sunt prea vulnerabile” în fața Rusiei, iar costurile ar fi pentru R. Moldova prea mari.

„În limbajul politicilor publice, aceasta se numește free rider”, a declarat Munteanu în interviul cu Europa Liberă și a explicat: „înseamnă dorința unui consumator de a primi un beneficiu fără ca să plătească pentru asta. Și acesta este modul în care suntem examinați după nealinierea la politica de sancțiuni”.

Munteanu mai crede că la fel a procedat R. Moldova atunci când „s-a îmbulzit” să ceară aderarea la Uniunea Europeană, imediat ce acest lucru a fost cerut de Ucraina. „Eu sunt pentru această scrisoare și era fără îndoială momentul ca R. Moldova să ceară aderarea. Dar când ceri aderarea în același vagon cu Ucraina, care se luptă pentru existență și își sacrifică toate resursele ca să gonească asupritorii, nu se cade să intri în ispita jumătăților de măsură,” a explicat Munteanu.

Ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko, a sugerat într-un interviu cu portalul Newsmaker că nealinierea unor țări ca R. Moldova la politica occidentală de sancțiuni contra Rusiei poate oferi Moscovei un avantaj.

„Ucraina respectă neutralitatea R. Moldova și este gata să o susțină. În condițiile actuale, pentru autoritățile Republicii Moldova aceasta este, probabil, singura cale posibilă (…) În același timp, e important să distingem întotdeauna foarte clar unde se termină neutralitatea și unde începe ajutorul inamicului. Țara agresoare, care face obiectul unor sancțiuni internaționale severe, are o mare dorință de a folosi platforme neutre pentru evitarea sancțiunilor” a spus ambasadorul ucrainean în interviul cu Newsmaker.

https://moldova.europalibera.org 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *