Cultură

Nemtii in Basarabia

La inceputul lui martie, la Muzeul National de Arheologie si Istorie din Chisinau a fost lansata cartea „Basarabia. Colonistii germani la Marea Neagra”, aparuta in 2008 la Editura „Forumul Cultural German pentru Europa de Est”. Autoarea cartii, Ute Schmidt, elucideaza unele aspecte mai putin cunoscute din istoria asezarilor, culturii si mentalitatii germanilor din Basarabia.

Acestia reprezinta ultimul grup de colonisti germani care, in urma politicii de colonizare a Rusiei au populat, incepand cu anul 1812, tarmul Marii Negre. Fiind stabiliti la periferia Imperiului ?arist, „nemtii au format in Basarabia o comunitate prospera”, scrie Ute Schmidt in cartea sa, iar in 1940, ca urmare a pactului Hitler-Stalin, aproximativ 93.000 de germani din Basarabia au fost stramutati in Reich.

Cartea a fost prezentata prin intermediul unui scurt film documentar, in care s-a aratat cum au fost adusi nemtii basarabeni acasa. In acest context, ambasadorul Germaniei la Chisinau, Nikolaus Graf Lambsdorff, a readus aminte spusele presedintelui Germaniei, Horst Köhler care, in timpul unei intalniri cu participantii la Programul Parlamentar International al Bundestagului german, a declarat ca „este un moldovean, neamt basarabean”. Ambasadorul Germaniei si-a exprimat admiratia pentru cercetatoarea Ute Schmidt si a remarcat ca, prin aceasta carte, moldovenii vor putea cunoaste mai multe despre propria istorie. Deocamdata, nu exista o traducere in limba romana a volumului. Din oficialitati, la lansarea cartii au mai fot prezenti Ariane Afsari, reprezentant al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, Christian Weitzel, reprezentant al Asociatiei Germane de Politica Externa, diplomati, membri ai comunitatii germane din RM.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *