ActualitateExterne

Netanyahu îi mulțumește cancelarului Olaf Scholz pentru că Germania respinge afirmațiile CIJ potrivit cărora Israelul comite genocid în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat vineri cu cancelarul german Olaf Scholz și i-a mulțumit pentru că Germania a respins afirmațiile Curții Internaționale de Justiție (CIJ) potrivit cărora Israelul comite un genocid în Gaza, informează Rador Radio România.

“Poziția dumneavoastră și a Germaniei de partea adevărului îi impresionează pe toți cetățenii Israelului”, i-a spus Benjamin Netanyahu lui Olaf Scholz, potrivit unei declarații a biroului său.

Liderul israelian a calificat cazul intentat de Africa de Sud la CIJ ca fiind “plin de ipocrizie și răutate”, adăugând că “nu trebuie să i se permită să prevaleze asupra principiilor morale împărtășite de cele două țări ale noastre și de întreaga lume civilizată”. Benjamin Netanyahu i-a mulțumit, de asemenea, lui Olaf Scholz pentru decizia Germaniei de a se alătura discuțiilor de la CIJ în calitate de parte terță, ceea ce a semnalat efectiv disponibilitatea Berlinului de a juca un rol activ de susținere a Israelului la instanţa internaţională.

Vineri, guvernul german a declarat că “respinge în mod expres” acuzațiile potrivit cărora Israelul comite un genocid în Gaza. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că Germania va interveni în calitate de parte terță în fața CIJ, în temeiul unui articol care permite statelor să ceară clarificări cu privire la utilizarea unei convenții multilaterale.

Cea  de-a doua și ultima zi de audieri la CIJ s-a încheiat vineri. Israelul a susținut că războiul său din Gaza a fost purtat în legitimă apărare și că a vizat gruparea Hamas.

În ziua precedentă, Africa de Sud a susținut că liderii Israelului “au intenționat să distrugă palestinienii ca grup în Gaza” și că au încercat să provoace “distrugerea populației palestiniene”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *